Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Katariina ja Tero Rautio: Kadonnutta kirkkovuotta etsimässä

Katariina ja Tero Rautio,

Kadonnutta kirkkovuotta etsimässä,

Perussanoma 2012,

 

Mitä pitää tehdä, kun kirkkovuosi katoaa? Sitä on tietysti ryhdyttävä etsimään. Näin tärkeän tehtävän saavat 9-vuotiaat kaksoset Jonne ja Nelli kummisedältään Martilta. Eikä kirkkovuoden etsiminen ole suinkaan helppoa tai edes vaaratonta. Kirkkovuodet osat ovat piiloutuneet ovelasti eri aikakausiin ja eri maihin. Niinpä etsintä vie kolmikon jännittävään seikkailuun, josta ei yllättäviä käänteitä puutu.

 

Koulujen toiselle luokalle sekä kerhoille, hartaushetkiin ja perheessä yhdessä luettavaksi tarkoitetun kirjan kohderyhmäksi kerrotaan takakannessa 8-11 -vuotiaat. Sujuva teksti, hyvät tarinat ja Pekka Rahkosen erinomainen piirroskuvitus saavat kirjan parissa viihtymään varmasti jopa tuota nuoremmat sekä myös paljon vanhemmat ilman minkäänlaista yläikärajaa.

 

Kirkkovuoden juhlien ja pyhien avaaminen jo lapsille on mainio juttu. Varsinkin nykyään, kun esimerkiksi joulusta on tulossa pelkkää kulutusjuhlaa ilman Jeesusta, pääsiäisestä kananpoikasten juhla ja pyhäinpäivästä pelkkää halloweenia, opetus on todella tarpeen.

 

Kirjan kirjoittajat Katariina ja Tero Rautio ovat Rovaniemen seurakunnan nuorisotyönohjaajia. Tästä lähtökohdassa heillä on hyvä tuntuma sekä seurakunnan että kirjan kohderyhmän elämään. Tämä myös näkyy kirjassa hyvällä tavalla.

 

Kirjan parissa lasten on varmasti helppoa samaistua Jonnen ja Nellin kokemuksiin. Toivottavasti mahdollisimman moni lasten kanssa kirjaa lukeva aikuinen huomaa myös oman samaistumisen mahdollisuutensa, jota tarina kuljettaa mukanaan: lapsia opastava, heidät kirkkovuoden etsintään kutsuva ja kirkkovuoden merkityksestä elävällä tavalla opettava Martti on heidän kummisetänsä. Kummius ei kirjassa ole jotain, jonka kohdalla vain keskustellaan siitä, kuka kirkon jäsenyydestä riippuen kelpaa tai ei kelpaa kummiksi. Kirjassa kummi on arvossaan, juuri siinä tehtävässä, jota varten lapsille kummeja nimetään. Toivottavasti tällaisia kummeja on paljon!Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin