Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kari Honkanen: Avoimella sydämellä

Kari Honkanen,

Avoimella sydämellä,

Aikamedia, 2016

 

Kirja on rohkeasti henkilökohtainen ja puhutteleva kuvaus Parkinsonin taudista ja sen etenemisestä. Samalla kirja on vahvasti hengellinen. Kari Honkasen luottamus Jumalan rakkauteen säilyy, vaikka vakava sairaus etenee vääjäämättömästi.

 

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikkeiden hitaus, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Taudin syytä ei tiedetä, eikä sitä osata parantaa. Suomessa Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 ihmistä.

 

”Punaisena lankana kirjassani kulkee sairastumiseni vakavaan, parantumattomaan ja hitaasti etenevään Parkinsonin tautiin.  --- Punaisen langan täytteeksi kirjoitan, kuinka vakava sairaus voi opettaa monia tärkeitä asioita. Sairauden kohdatessa Jumala ei hylkää eikä jätä. Hän ei kadu työkutsuaan, vaan se pysyy voimassa ihmisen viimeiseen hengenvetoon saakka”, Kari Honkanen esittelee kirjaansa.

 

Kun kyse on helluntaiseurakunnassa pitkään palvelleesta pastorista, sairastumisen vaikutukset ulottuvat laajalle. Kari Honkanen kuvaa koskettavalla tavalla niitä pelkoja, joita sairastunut väkisinkin tuntee. Pysyvätkö ystävät rinnalla, vai ryhtyvätkö he ottamaan etäisyyttä takellellen puhuvaan ja horjahdellen kulkevaan mieheen?

 

Omaa seurakuntaa paljon laajemmissa ympyröissä liikkuneelle Kari Honkaselle on vuosien myötä kertynyt laajat verkostot. Niinpä lukija kohtaa kirjassa suuren joukon Kari Honkasen ystäviä, seurakuntalaisia ja työtovereita. Päiväkirjamaisuus, takautumat ja vieraiden nimien runsaus saattavat haitata joidenkin helluntailiikettä tuntemattomien lukijoiden samastumista Kari Honkasen kokemuksiin.  

 

Kari Honkasen kokemukset ja ajatukset rohkaisevat ja lohduttavat kaikkia vaikean sairauden kanssa kamppailevia. Kirja on kuin elämänkerta, jonka keskipisteessä on Kari Honkasen sijasta häntä rakastavin käsin kannatteleva Jumala.  Kirjan lopussa on erillisiä lukuina Karin vaimon Tarjan sekä muutamien ystävien kirjoitukset siitä, miten he ovat kokeneet Karin sairastumisen.

 

Yhteenveto:

Kirja on rohkeasti henkilökohtainen ja puhutteleva kuvaus Parkinsonin taudista ja sen etenemisestä. Samalla kirja on vahvasti hengellinen. Kari Honkasen luottamus Jumalan rakkauteen säilyy, vaikka vakava sairaus etenee vääjäämättömästi. Kari Honkasen kokemukset ja ajatukset rohkaisevat ja lohduttavat kaikkia vaikean sairauden kanssa kamppailevia.

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu   ***

Sisältö, sanoma  ****

 

 

(676)

Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin