Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Kaksitoista kirjoittajaa: Raamatun rakkaat ja risaiset

Kaksitoista kirjoittajaa, Raamatun rakkaat ja risaiset,

Tuon taivaallista

Karas-Sana, 2016

 

Vanhoissa maalauksissa monille Raamatun henkilöille on usein piirretty pään yläpuolelle sädekehä. Ja vaikka sädekehää ei olisi kuvissa näkyvissä, niin helposti käy niin, että katsoja omassa mielessään lisää sen alitajuisesti. Hyvähän noiden Jumalan valitsemien miesten ja naisten on ollut elää. Toisin on minun, tavallisen tallaajan, joka olen epävarma ja kompastelen alituisesti!

 

Kirja vapauttaa kaksitoista Raamatun henkilö sädekehistä esittelemällä kiiltokuvien takaa paljastuvat elävät ihmiset. Lukija saa kohdata Joosefin, Mooseksen, Daavidin, Ruutin, Jobin, Andreaksen ja Pietarin sekä muutamia muita tuttuja henkilöitä kipuineen, epäilyksineen, puutteineen ja vahvuuksineen. Tällä tavalla jalustalle nostetuista nimistä tulee meille luontevasti samaistumisen kohteita ja kannustavia esimerkkejä.

 

Kun kirjan kirjoittaa kaksitoista henkilöä, kokonaisuudesta muodostuu lähes vääjäämättä epätasainen. Kirjoittajien tyylit ja kirjalliset valmiudet poikkeavat toisistaan.  Tällaisenakin kirja tarjoaa hyvän kokoelman Raamatun henkilöiden elämää taustoittavia ja uusia oivalluksia tarjoavia kiinnostavia henkilökuvia.

 

Kirjan ulkoasu on monien muiden kristillisten kirjojen tavoin koruttoman karu ja valmiiksi vanhan tuntuinen. Tämä on erittäin valitettavaa, sillä juuri kansi on se, jonka kirjakaupassa valintaansa tekevä ostaja ensimmäiseksi kohtaa. Kun silmä viilettää tarjolla olevien kansien yli, aikaa katseen pysähtymiseen, mielenkiinnon herättämiseen ja sitä kautta ostopäätöksen ensimmäisen askelen ottamiseen on todella vähän. Tuon ainutkertaisen hetken menettäminen merkitsee myymättä jääviä kirjoja. Samalla kirjaan tallennettu sanoma ei saavuta päämääräänsä

 

Kirjan lopussa on erinomaisesti laadittu kahdentoista kirjoittajan esittely. Siihen perehtymällä tulevat tutuiksi kirjoittajista Heli Karhumäki, Riitta Keskimäki, Mikko Matikainen, Matti Mäkinen, Kristiina Nordman, Hannu Nyman, Virpi Nyman, Irma Obele-Luomaa, Päivi Peittola, Ulla Saunaluoma, Kari Valkonen ja Kalle Virta myös ne, jotka kenties ovat lukijalle entuudestaan tuntemattomia.

 

 

Yhteenveto:

Kirja Raamatun rakkaat ja risaiset riisuu Raamatusta tuttujen henkilöiden sädekehiä ja vapauttaa heitä jalustoiltaan meidän tavallisten kuolevaisten joukkoon. Sen sijaan, että kyse olisi ollut Jumalan nuhteettomista supersankareista, kahdentoista Raamatusta tutun nimen takaa paljastuu oman aikansa maija ja matti meikäläisiä, jotka vastasivat Jumalan kutsuun sekä lähtivät rohkeasti ja luottavaisina toteuttamaan saamiaan tehtäviä.

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu   **

Sisältö, sanoma  ****

 

 

(671)

Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin