Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jyrki Palmi: Mies ole rohkea

Jyrki Palmi,

Mies ole rohkea

Aikamedia, 2013

 

Mieheen kohdistuu monenlaisia ja usein myös ristiriitaisia paineita. Jos naisen on ennen sanottu olleen hellan ja nyrkin välissä, niin moni mies on nykyään pahassa pulassa työpaikan ja perheen odotusten puserruksessa. Ei ole helppoa olla mies, ei edes kristitty mies.

 

Jyrki Palmin kirjan takakannessa lukee suurin kirjaimin: ”Kirja, joka jokaisen miehen tulisi lukea ja jonka jokainen nainen haluaa lukea”. Perässä esitetään toive, että maailmassa olisi enemmän läpinäkyviä, herkkiä, rakastavia ja helposti lähestyttäviä herrasmiehiä, jotka ottavat perheessä ja seurakunnassa sen paikan, joka heille kuuluu.

 

Aika haastava lähtökohta lähteä kirjaan tutustumaan!

 

Jyrki Palmi on kristitty mies, pastori, teologi ja perheenisä. Hän on myös hyvin rohkea mies. Hä on uskaltanut laittaa kirjassaan itsensä likoon lähes häkellyttävällä avoimuudella. Omaa elämäänsä ja sydäntään paljastamalla hän tuo esille omia voittojaan ja tappioitaan tavalla, johon harva suomalainen mies tohtii ryhtyä. Hän ei lähesty lukijaansa pastorina tai sielunhoitajana vaan rinnalla kulkevana ja samojen asioiden kanssa kamppailleena miehenä. Tällainen rehellisyys puhuttelee ja vakuuttaa.

 

Toinen kirjan ehdoton vahvuus on sen rento ja huumorilla höystetty tyyli. Vaikka monet asioista ovat vakavia ja monille myös hyvin kipeitä, Jyrki Palmi ei horjahda ”ammattimaiseen” kuivaan asiallisuuteen vaan säilyttää lämpimän inhimillisen otteen läpi kirjan. Tällaisessakin kirjassa hyvä tilannehuumori ja pienet tarinat piristävät kummasti.

 

Elämänohjeita jakavien teosten perusvaikeus on tasapainoilu ihanteiden ja arjen realiteettien välillä. Luiskahtamalla ihanteiden maailmaan kirja syyllistää ja luo toivottomuutta, ”kun en minä kuitenkaan ikinä pysty noita tavoitteita täyttämään”. Pelkkiin arjen asioihin tyytyminen puolestaan latistaa asian listaksi käytännön ohjeita. Jyrki Palmi selvittää tämän jännitteen kristityn miehen asein. Hän toteaa, että me kaikki miehet olemme keskeneräisiä ja viallisia, eikä meistä tässä elämässä liioin täydellisiä tule. Mutta meillä on Jeesus, joka on sovittanut syntimme ja haluaa viedä meidät taivaaseen. Siellä kaikki on aikanaan ehjää ja täydellistä.

 

Kirjassa kerrotaan paljon Raamatun miehistä sekä heidän vaikeuksistaan ja niistä selviämisistään. Usein myös katsotaan, miten Jeesus tietyissä tilanteissa asioita ratkoi. Monen luvun alussa on aiheeseen sopiva raamatunkohta. Ei siis ihme, että eräänä kirjan ominaispiirteenä on lempeä armollisuus.

 

Jyrki Palmi käsittelee asioita myös hyvin käytännöllisesti. Hän on laatinut kirjaan muistilistoja mm. lasten kasvattamisesta sekä huomion ja rakkauden osoittamisesta vaimolle. Sydänten pimeiden nurkkien siivoaminen, maailmaan rakastuminen, seksi kaikkine kiusauksineen, työnarkomania, oman terveyden laiminlyöminen ja monet muut lähes kaikkia miehiä koskevat asiat käsitellään avoimesti ja niiden oikeilla nimillä.

 

Kirjan lopussa lukijaa odottaa kiehtova yllätys. Jyrki Palmi on koonnut sinne melkoisen joukon naisilta saamiaan lyhyitä tekstejä siitä, millainen heidän mielestään on kristitty tosimies. Mielipiteensä – tai pitäisikö sanoa toivelistansa - kertojina on monen ikäisiä sinkkuja ja naimisissa olevia naisia. Monilla heistä tuo tosimies on oma puoliso, toisilla vasta unelmissa. Miehelle nämä naisten kirjoitukset tarjoavat joukon erilaisia varsin haastavia peilejä.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin