Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jyrki Korpua: Alussa olisi Sana, Raamattu ja kirjallisuus

Jyrki Korpua,

Alussa oli Sana, Raamattu ja kirjallisuus

Avain, BTJ Finland Oy, 2016

 

Raamattu on maailman eniten käännetty ja suurimpina painoksina levinnyt teos. Sen vaikutus yhteiskuntaamme ja ajatteluumme on ollut paljon laajempi ja syvällisempi kuin mitä osaamme edes kuvitella. Tämän diagnoosin todistamiseksi Jyrki Korpua käyttää lämpömittarina kirjallisuutta, joka on kautta aikojen lahjomatta paljastanut yhteiskunnan arvot ja trendit, voitot ja tappiot.

 

Filosofiantohtori Jyrki Korpua on Oululainen tutkija, joka on erikoistunut fantasiaan, myyttitutkimukseen ja kirjallisuushistoriaan sekä sen yhteydessä myös Raamatun kirjallisuushistoriaan.

 

Kirjan ensimmäisessä luvussa Korpua käsittelee Raamatun taustoja, syntyhistoriaa ja kirjallista rakennetta. Tässä mielestäni kirjan hatarimmassa osassa, hän nojautuu varsin liberaaleihin näkemyksiin aivan kuin ne olisivat tiedemaailman ainoat.

 

Klikkaamalla kuvan suuremmaksi näet lukea takakannen esittelytekstin. (klikkaa ensin kuvaa ja sitten vielä isomman kuvan oikean alakulman laajennuskuviota)Toisessa luvussa Korpua keskittyy selittämään Raamatun vaikutusta länsimaiseen kirjallisuuteen sekä taustatekstinä että lähdeaineistona. Teksti lukuisine nuorisollekin tuttuine esimerkkeineen on hyvin mielenkiintoista. Kaikesta huomaa, että kirjoittaja on tämän aihepiirin tutkija ja erikoistuntija.

 

Kolmannessa luvussa käsitellään Raamatussa kerrottujen paratiisin-, taivaan- ja helvetinkuvausten vaikutusta kaunokirjallisuuteen. Esimerkkejä riittää jälleen runsaasti. Useimmat niistä ovat niminä useimmille tuttuja, vaikka selkeät yhteydet Raamattuun ovat saattaneet jäädä huomaamatta.

 

Neljännessä luvussa tarkasteltavana on Raamatun Jeesuksesta kaunokirjallisuuteen projisoituneita kuvia ja tulkintoja. Liikkeelle lähdetään historian Jeesuksesta. Sitten pohditaan evankeliumien ja Paavalin Jeesusta sekä Jeesuksen elämään liittyviä ihmeitä peilaamalla niitä oman aikakautensa muihin ihmekertomuksiin.

 

Viidennessä luvussa keskitytään Raamatun ja suomalaisen kirjallisuuden suhteeseen. Kuten arvata saattaa, materiaalia ja esimerkkejä löytyy runsaasti aina Agricolasta Aleksis Kiveen ja meidän päiviimme saakka.

 

Kuudes luku, jossa jälleen syvennellään Raamatun taustaa, historiaa ja rakennetta, päättää kirjan. Lopussa on vielä laaja lähdeluettelo ja hakemisto.

 

Kun tietoa ja kertomisen halua on runsaasti, tuloksesta tulee helposti uusia asioita hengästyttävällä nopeudella vyöryttävä. Sivumäärän ollessa rajallinen mihinkään ei ole mahdollisuutta syventyä kovin perusteellisesti. Lopputuloksena on silloin sinänsä erittäin kiinnostava mutta rakenteeltaan hieman luettelomainen teos. Olisiko kenties ollut paikallaan jakaa materiaali tavalla tai toisella kahdeksi erilliseksi kirjaksi? Silloin olisi jäänyt tilaa ja aikaa käsiteltyjen asioiden perusteellisempaan avaamiseen. Samalla olisi voitu kertoa, millaisia muita tulkintoja ja johtopäätöksiä tiedemaailmassa on Raamattuun liittyvistä asioista.

 

 

Yhteenveto:

Sormet ajan hermolla kirjoitettu kirja, joka kertoo kiinnostavia asioita Raamatun vaikutuksesta länsimaiseen yhteiskuntaan, kirjallisuuteen ja sitä kautta myös elokuviin, teatteriin televisioon ja videoihin. Moni suosikkielokuva ja maailmankirjallisuuden helmi saa tässä hengästyttävän täyteen kirjoitetussa kirjassa aivan uusia ulottuvuuksia.  

 

Teksti, selkeys, ulkoasu   ****

Sisältö, sanoma  ***

 

 

(668)

 

 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin