Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jukka Salminen: Kaikessa Hän tulee vastaan

Jukka Salminen,

Kaikessa Hän tulee vastaan

Päivä, 2013

 

Kirjan ensimmäisen kuvan alla on teksti: ”Niin haurasta, hiin herkkää, niin voimakasta, niin väkevää”. Tällä lyhyellä tekstillä voisi otsikoida koko kirjan, suomalaisen miehen tunnot, kipuja ja kaipausta, joita usein hoidetaan luonnon keskellä. ”Nt metsä kirkkoni olla saa…”

 

Myös kirjan ensimmäinen kuva soittaa samaa miehistä melodiaa. Harvaksi käynyt rantakaislikko, jonka taustalla oleva vedenpinta katoaa utuun ja kaukaisuuteen. Lähelle näkee selkeästi. Kaukana olevan voi vain aavistaa. Käsillä on konkreettisia asioita liiankin kanssa, mutta kovin usein mieli askaroi silti kysymyksissä, joista ei oikein tahdo saada otetta, ei selkeitä vastauksia.

 

Jukka Salminen on laulujen tekijä, jolla on taito lähestyä ihmisiä pitkin laulujen siltaa. Kukapa ei tuntisi esimerkiksi hänen lauluaan särkyneestä saviruukusta. Paljon on lauluja syntynyt myös lasten maailmaan. Lapset tykkäävät Jukasta. Se on varma merkki siitä, että myös aikuiset tykkäävät, vaikka eivät sitä lasten riehakkuudella ilmaisekaan. 

 

Käytyään fyysisesti rankalla mutta henkisesti ja hengellisesti erittäin antoisalla pyhiinvaelluksella Santiago de Compostelassa, Jukka Salminen julkaisi retkestään ja löydöistään mainion kirjan . Kirjansa myötä hän taisi löytää laulujensa rinnalle aiempaa vahvemmin myös suorasanaisen ja kuvien kanssa tarjoiltavan lähestymistavan. Jos näin on, niin pyhiinvaellus oli tässäkin mielessä erittäin antoisa.

 

 Jotain sukulaisuuttakin voi Jukan kahden kirjan väliltä löytää. Tie tulee pyhiinvaeltajaa vastaan, kunhan vain jaksaa taivaltaa. Elämä tulee miestä vastaan, kunhan jaksaa mennä päivästä toiseen eteenpäin. Tärkeintä on kuitenkin se, että Hän tulee meitä vastaan. ”Lähestykää Jumalaa, niin hän lähestyy teitä.” (Jaak.4:8)

 

Kirja paljastaa Jukka Salmisen paitsi taitavaksi tekstin kirjoittajaksi myös eteväksi valokuvaajaksi. Kirjan luontoaiheinen kuvitus on kolmea kuvaa lukuun ottamatta koottu hänen ottamistaan valokuvista. Useimmista muista vastaavista kirjoista poiketen tässä kirjassa kerrotaan lopussa olevassa luettelossa, missä kuvat on otettu.

 

Kirjan ehdoton vahvuus on sen aito luonnon ihailu ja kaiken kauniin näkeminen Jumalan suurena lahjana, joka haluaa puhua meille Luojastaan. Miehen kynänjälki ja kameran räpsähdys voi kaikkea tätä kuvatessaan olla samaan aikaan ”Niin haurasta, hiin herkkää, niin voimakasta, niin väkevää”.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin