Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jukka Paarma: Kiitollisin mielin

Jukka Paarma,

Kiitollisin mielin

Kirjapaja, 2013

 

Emeritus arkkipiispa Jukka Paarma on kirjoittanut syntymäpäivälahjan. Näin voi hyvällä syyllä sanoa, sillä kirjan takakannen teksti alkaa: ”Onneksi olkoon. Vuosi tai peräti vuosikymmen on taas tullut täyteen. On juhlapäivä ja juhlamieli.”

 

Lyhyiden tekstien sekä muutamien värssyjen ja siunausten lisäksi kirjassa on kaunis kuvitus. Sen aiheet huokuvat tekstien tavoin levollisuutta ja luottamusta. Taakse jääneen elämän arviointi, iän kertyminen, siunauksen toivottaminen, vanhojen kirjoihin joutuminen, sairaudet ja luonto ovat eräitä kirjan monista teemoista. Niinkin erikoista aiheita kirjassa pohditaan kuin häämarssin käyttöä musiikkina silloin, kun vainajaa ollaan kantamassa hautaan.

 

Jukka Paarma pohtii myös, mitä tehdä, kun sanat ovat kateissa? Vastaukseksi hän löytää vanhat tutut rukoukset sekä virsikirjasta tutut virret. Kun oman rukouksen sanoittaminen ei syystä tai toisesta onnistu, on hyvä turvautua sukupolvesta toiseen kulkeneisiin ja monissa tilanteissa koeteltuihin rukouksiin.

 

Jukka Paarman kirja on mainio kukkapuskan seuralainen, kun askeleet vievät varttunutta seurakuntalaista tai henkilökohtaista ystävää onnittelemaan. Kirjassa kerrotaan leppoisalla ja turvallisella tavalla se, minkä sanominen on meille suomalaisille onnittelutilanteissa usein niin kovin vaikeaa.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin