Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jukka Norvanto: Vainottu

Jukka Norvanto,

Vainottu

Perussanoma, 2011

 

Jukka Norvannon kirja ”Vainottu” on erittäin ajankohtainen ja länsimaisen hyvinvoinnin keskellä elävien kristittyjen omiatuntoja kolkutteleva kirja. Kirja haluaa ravistella lukijansa ja samalla seurakunnat ja kirkot hereille näkemään, millaisen vainon alla monien maiden kristityt veljemme ja sisaremme joutuvat elämään.

 

Eikä kirja tyydy vain tosiasiat kertomalla herättelemään omahyväisyyden unesta. Norvanto toteaa ja myös todistaa, että ilman vainon alla elävien kristittyjen sisariemme ja veljiemme uskoa meidän valistuksen ja humanismin marinoima kristillisyytemme on vaarassa menettää suolaisen makunsa.

 

- Harva tulee ajatelleeksi, että pelkästään 1900-luvulla kristittyjä surmattiin uskonsa vuoksi enemmän kuin kaikkina aikaisempina vuosisatoina yhteensä, Jukka Norvanto toteaa kirjansa ”Vainottu” alkulehdillä.  Hän jatkaa kertomalla eräänä esimerkkinä tästä Armenian kristittyjen kärsimistä valtavista ja järjestelmällisistä vainoista.

 

Vuonna 301 perustettu Armenian apostolinen kirkko lakkasi kahden totalitaarisen järjestelmän kynsissä käytännössä olemasta. Islamilaisen Ottomaani-Turkin Länsi-Armeniassa suorittama kansanmurha ja kommunistien Itä-Armeniassa toimeen panemat puhdistukset lopettivat 1930-luvulla seurakuntien toiminnan. Turkki kiistää edelleen kansanmurhaa koskaan tapahtuneen ja reagoi voimakkaasti, jos se nostetaan esille.

 

Mikä on vainoamista ja kuinka ne alkavat? Mikä sai eurooppalaisena sivistysvaltiona pidetyn Saksan käynnistämään 1930-luvulla juutalaisten vainot? Kirja tarjoaa tähän puhuttelevan vastauksen Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin polttouuneja katselleen juutalaisen rabbin sanoin:

 

- Näitä krematorioita ei rakennettu alkujaan tiilestä vaan sanoista. Kaikki alkoi valheista, joita aluksi laskettiin liikkeelle vitseinä, iskulauseina ja väittäminä. Niin meistä juutalaisista tuli pian persoonattomia, inhimillisyydestä riisuttuja, eläimiin verrattavia olentoja, ja eläimillehän voi tehdä mitä tahansa!

 

Kirjassa todetaan, että kristittyjen vainot hiipivät esille samalla tavalla. Vainojen tuloa ei siksi huomata, ennen kuin on liian myöhäistä. Esimerkkinä tästä Jukka Norvanto kertoo kehityksestä, joka on johtanut kristittyjen vainoihin Intiassa.

 

Mutta mitä pitää tapahtua, että vainon tunnusmerkit täyttyvät? On helppo ymmärtää, että laajan yhteisön tai jopa valtion harjoittamat vangitsemiset ja surmatyöt ovat vainoamista. Tarkoituksena on keinoja kaihtamatta päästä eroon kristityistä. Entä silloin, kun yksityinen kristitty joutuu yhteisössään, työpaikallaan tai oppilaitoksessa syrjinnän kohteeksi siksi, että tunnustautuu Jeesukseen uskovaksi? Onko silloinkin kyse kristittyjen vainoista?

 

Tätä pohdittuaan Jukka Norvanto tarjoaa vastaukseksi Jeesuksen sanoja Vuorisaarnassa: ”Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa. Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä palkka, jonka te taivaassa saatte, on suuri. Niinhän vainottiin profeettojakin, jotka elivät ennen teitä” (Matt. 5:11-12).

 

Jukka Norvanto on perusteellinen mies. Mitäpä muuta voisi odottaakaan henkilöltä, jonka opetukset kattavat Raamatun kannesta kanteen. Kirjassa ”Vainottu” tämä perusteellisuus näyttäytyy laajoina taustatietoina, selkeänä jäsentelynä ja hyvinä liitteinä. 

 

Kirjassa on runsaasti vainojen kohteeksi joutuneiden omakohtaisia kertomuksia, jotka sujuva ja elävä kirjoitustyyli tuo lähelle jokaista lukijaa. Näiden lisäksi Norvanto kertoo vainojen historiaa ja nostaa myös sieltä esille järkyttävyydessään puhuttelevia ihmiskohtaloita.

 

Jukka Norvanto on myös rohkea mies. Hän arvioi kaunistelematta läntisten kirkkojen tilannetta ja kristittyjen sulautumista yhteiskunnan tapoihin ja arvomaailmaan. Vainon alla elävät tarvitsevat huomiotamme, apuamme ja tukeamme, mutta me puolestamme tarvitsemme kipeästi heidän uskoaan, rohkeuttaan ja Kristus-keskeisyyttään.  

 

Tämä kirja kannattaa ehdottomasti lukea vaikkapa useampaankin kertaan. Suosittelen kirjaa myös raamattu- ja rukousryhmille Vainottu sopii sekä raamattutyöskentelyn materiaaliksi että loputtomaksi esirukousaiheiden lähteeksi.

 

Pastori Jukka Norvanto tunnetaan monilla radiokanavilla lähetetyistä 54-osaisesta Raamattu kannesta kanteen ohjelmista. Hän on myös julkaissut useita kirjoja, laajimpana niistä 54-osainen Raamattu elämään selitysteossarja.

 

Valintaoppaassa Jukka Norvannon kirjoista ovat olleet esillä:

 

 Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

15.4.2012 klo 15:18:26
En vielä lukenut kirjoittaa

Tuosta selostuksesta tulee ajatus että kirja pitäisi julkaista myös englanniksi ja mahdollisesti muillakin kielillä, mikäli näin ei siis jo ole tapahtumassa ja mikäli ei noilla maailmankielillä jo ole julkaistu samantyyppistä kirjaa.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin