Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jukka Norvanto: Raamattu elämään, Jeesus on enemmän

Jukka Norvanto

Raamattu elämään, Jeesus on enemmän

Perussanoma, 304 sivua

 

Jukka Norvannon radio-ohjelman ”Raamattu kannesta kanteen” käsikirjoitusten pohjalta on syntynyt toinen yhtä mittava hanke, kirjasarja, jonka nimi on Raamattu elämään. Sarjassa on julkaistu jo 49 kirjaa. Vuoroaan on vielä odottamassa 5 teosta. Kesällä 2010 sarja päättyy kaksiosaiseen kirjaan, joka tulee käsittelemään Ilmestyskirjaa.

Esimerkkeinä jo julkaistuista kirjoista otan esille kaksi tuoretta ja hieman erilaista teosta. Ensimmäinen on saanut nimen ”Jeesus on enemmän” Kirjan aiheen on Heprealaiskirje. Toinen on ”Särkyneen sydämen profeetta”. Siinä käsitellään Jeremian kirja ja Valitusvirret.

”Jeesus on enemmän” paneutuu Heprealaiskirjeeseen olematta varsinainen kommentaari. Pikemminkin kirja haluaa avata raamattuopetuksen keinoin tämän Uuden testamentin keskeisen kirjan sisältöä ja taustoja. Kun Paavalin Roomalaiskirje tuo esille kristinuskon välttämättömyyden, niin Heprealaiskirje, jonka kirjoittajaksi on veikattu milloin Paavalia, milloin Barnabasta tai Apollosta, todistaa kristinuskon ylivertaisuuden.

”Särkyneen sydämen profeetassa” kuljetaan kyynelten keskellä. Profeetta Jeremia esitellään lukijalle. Sitten Raamatun tekstiä seuraten kerrotaan, miten Jeremia sai tehtäväkseen julistaa luopuneelle Israelin kansalle Jumalan tuomion, joka pian sen jälkeen myös toteutui. Noissa varoituksen sanoissa on paljon sellaista, mikä on tänäänkin erittäin ajankohtaista. Myös meidän on syytä lukea huolella ne tuomion sanat, jotka Jumalasta luopuneille julistettiin.

Suurin osa kirjasta on aiheellisesti käytetty Jeremian kirjan selittämiseen. Lopussa on suppeampi osuus, jossa käydään läpi Valitusvirsiä, joita jotkut ovat arvelleet Jeremian kirjoittamiksi. Kirjoittaja on joka tapauksessa ollut joku tuomion toteutumisen ja Jerusalemin hävityksen nähnyt. Niinpä Valitusvirsien sanoista kuuluvat suru, kyyneleet ja epätoivo kansan jouduttua pakkosiirtolaisuuteen ja kaupungin sorruttua raunioiksi. Kaiken surun ja murheenkin keskellä on sekä Jeremian kirjassa että Valitusvirsissä vahva luottamus Jumalaan ja hänen hyvyyteensä.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin