Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jukka Mäkinen: Elämä kuin palapeli, Lähetyslääkäri Jukka Harjulan värikäs kutsumus

Jukka Mäkinen,

Elämä kuin palapeli, Lähetyslääkäri Jukka Harjulan värikäs kutsumus,

Aikamedia, 2012,

 

Yli sata maata, monia hengenvaarallisia tilanteita, valtava määrä koulutustilaisuuksia, loistohotelleja ja VIP-vieraana valtioiden juhlissa, savimajoja ja kirppuja kuhisevia olkipatjoja…

 

Lähetyslääkäri Jukka Harjulan vaiheista tehdystä kirjasta löytyisi aineksia jatkaa erikoisuuksista kertovaa listaa vaikka kuinka pitkään. Kaikkien eksoottisten ruokalajien, heimojen välisten taisteluiden ja savimajan lattialla tehtyjen leikkausten keskellä vahvimmin nousevat esille kuitenkin miehen valtava kutsumustietoisuus ja järkkymätön luottamus Jumalan huolenpitoon.

 

Vuosien varrella on julkaistu suuri määrä ansiokkaita kirjoja, jotka kertovat lähetystyöntekijöistä ja lähetyslääkäreistä. Harvalla on kuitenkaan ollut kerrottavana yhtä värikästä, äärimmäisiä vastakohtia vilisevää ja moneen maahan vienyttä tarinaa kuin Jukka Harjulalla. ”Suuresta valkoisesta parantajasta”, joka jo nuorena poikana asetti päämääräkseen Afrikan lähetyskentät, kasvoi vuosikymmenten aikana kansainvälisesti arvostettu kylien voimauttaja, joka on palkittu mm. Kiinan arvokkaimmalla ulkomaalaiselle annettavalla tunnustuksella.

 

Kirjan ”Elämä kuin palapeli” on kirjoittanut Jukka Mäkinen, joka toimii Suomen helluntaiseurakuntien koulutustyöntekijänä. Hän on kirjoittanut useita elämänkertoja sekä lasten ja nuorten romaaneja. Kokeneen kirjoittajan ote tuo Jukka Harjulan tarinaan sellaista elävyyttä ja tilanteiden maalailua, joka tempaa lukijansa vääjäämättä mukaansa. Tapahtuneita asioita ei vain kerrata tai kerrota. Niitä eletään, koetaan ja tunnetaan yhdessä lukijan kanssa.

 

Paitsi lähetyslääkärin ja hänen vaimonsa Railin elämänkerta kirja on samalla runsaiden kohdemaiden ja taitavan kirjoittajan ansiosta melkoinen matkakirja. Paikalliset olot ihmisten kohtaamisineen ovat kirjassa kuin loimilankoja, joiden varaan värikkäiden tarinoiden sujuvaa kudetta on hyvä rakentaa.

 

Esimerkiksi Kiinasta kertoessaan kirja avaa lukijalle maan olosuhteisiin ja hallintoon paljon uusia näkymiä. Samanlaisia ahaa-elämyksiä lukija saa, kun Harjula kertoo, millä tavalla evankeliumia voidaan viedä ihmiseltä ihmiselle myös maissa, joissa kristinuskoon ja lähetystyöhön suhtaudutaan jyrkän vihamielisesti. Tai hänen osoittaessaan käytännön esimerkein, miten paikallisten ihmisten saaminen auttamaan itse itseään on loppujen lopuksi ainoa tapa saada aikaan pysyviä muutoksia ja kylien voimautumista. Mitä nopeammin ulkopuolelta tulleet valkoiset auttajat voivat koulutuksen avulla siirtää asioiden hoidon paikallisille, sitä varmemmin tavoitteet saavutetaan.

 

Jukka ja Raili Harjulan elämä on todella ollut kuin palapeli, jota Jumala on alusta alkaen huolella, rakkaudella ja usein hyvin yllättävinkin kääntein rakentanut. Ehkäpä juuri tästä johtuukin se, että kirja, jossa kerrotaan paljon erittäin vaikeista olosuhteista, suunnattomasta köyhyydestä, käsittämättömästä väkivallasta ja ylivoimaisilta tuntuvista haasteista, on kaikesta huolimatta kokonaisuutena valoisa, innostava ja rohkaiseva.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin