Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Juha Vähäsarja: Siunauksen ja virvoituksen sanoja

Juha Vähäsarja,

Siunauksen ja virvoituksen sanoja

Perussanoma 2014 

 

Kirjat Toivon ja lohdutuksen sanoja, Armon ja odotuksen sanoja sekä Siunauksen ja virvoituksen sanoja muodostavat kolmen pienikokoisen hartauskirjan sarjan. Juha Vähäsarjan lyhyet tekstit ovat vain lauseen tai parin mittaisia. Kirjan jokaisella aukeamalla on lyhyen tekstin lisäksi kaunis ja yleensä luontoaiheinen värikuva.

 

Juha Vähäsarjan tekstit keskittyvät kunkin kirjan teeman mukaan aina yhteen asiaan kerrallaan. Punaisena lankana teksteissä on luottamus Jumalaan ja hänen rakkauteensa sekä Jeesukseen, joka ei häneen turvautuvaa hylkää tuntuipa meistä itsestämme miltä tahansa.

 

”Jos et jaksa olla hurskas,

älä ole; toinen on ollut sitä puolestasi.

Jos et jaksa leikkiä uskonsankaria,

älä leiki; toinen on sitä

sinun puolestasi.”

(Toivon ja lohdutuksen sanoja, s. 39)

 

Kirjasarjan vahvuus on teksteissä, jotka arkisessa mutkattomuudessaan pääsevät lähelle myös sellaista, joka ei ole tottunut niin sanottuun hengelliseen kaanaankieleen. Juha Vähäsarjalla on taito kertoa rakkaudesta, sovituksesta ja armosta ikään kuin lukijan rinnalla turvallisesti astellen. Tekstit ovat samaan aikaan kuin ääneen ajattelua tai hiljaista vuoropuhelua. Syvällisiäkin elämänviisauksia on mahdollista jakaa nostamatta itseään muita viisaamman opettajan korokkeelle.

 

Kirjojen kuvitus on kaunista, vaikka yhteys kuvan ja vieressä olevan tekstin välillä tuntuukin joskus hieman keinotekoiselta tai puuttuu kokonaan. Jos tekstissä esimerkiksi puhutaan kanaemon siipien suojaan peittämisestä, ja vieressä on kuva sorsasta taapertamassa poikasineen, lopputulos ei ole paras mahdollinen.

 

”Kristityn on tarkoitus tulla

Vapahtajan sydänääniä kuunnellessaan

enemmän ihmiseksi kuin hurskaaksi.”

(Siunauksen ja virvoituksen sanoja, s. 53)

 

”Meistä on maksettu niin kallis hinta,

että Herramme todella myös tahtoo

meidät luokseen taivaaseen.”

(Armon ja lohdutuksen sanoja, s.43)

 

Juha Vähäsarjan pienet hartauskirjat tarjoavat lukijalle mahdollisuuden omiin hartaushetkiin vaikkapa vain yksi teksti kerrallaan, Sitä pohtien, sen ääressä rukoillen ja sen sanomaa päivän matkan eväänä mukanaan kantaen. Kirjat sopivat erinomaisesti myös vietäväksi tuliaisena, lahjaksi merkkipäiväänsä viettävälle tai lohdutukseksi läheisensä menettäneelle.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin