Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Juha Vähäsarja: Joka päivä lapsen lailla

Juha Vähäsarja

Joka päivä lapsen lailla

Perussanoma, 2016

 

Vuosi on pian vaihtumassa. Monet etsivät jälleen kirjaa, jonka mukaan voisi rytmittää päivittäiset hartaushetkensä.  Kirjaa, joka tarjoaisi hengellistä ja mieluummin vielä rukiista evästä alkavan vuoden jokaiselle päivälle.

 

Kirjakaupoista löytyy runsaasti kirjoja, joissa on vuoden jokaiselle päivälle raamatunjakeet lyhyine hartausteksteineen sekä joskus myös rukous ja virrenvärssy.

 

Joistain päivittäiseen hartauteen tarkoitetuista kirjoista on tullut eräällä tavalla kestosuosikkeja. Pastori Juha Vähäsarja on menneinä vuosina kirjoittanut päivittäisiä hartaushetkiä varten jo neljä teosta. Nyt julkaistun viidennen kirjansa saatesanoissa Vähäsarja linjaa kirjansa lähtökohtia:

”Mitä kauemmin olen elänyt kristittynä, sitä yksinkertaisempaa on usko. Mitä kovemmat koetukset kantanut, sitä levollisempaa on luottamus. Mitä syvemmin tuntee sydämensä, sitä todellisemmaksi tulee armo.”

 

Jatkanpa lainausta parilla kirjan päivittäisistä teksteistä poimimallani ja kirjan ”punaista lankaa” hyvin kuvaavalla sitaatilla:

”Sanaan pitäytyvä, armoon perustuva suhde Jeesukseen auttaa kasvamaan raittiissa uskossa Jumalan tarkoittamalla tavalla ja kohtaamaan myös elämän avoimemmin.  Se estää palamasta uskossaan karrelle.”  (21.10)  ---  ”Meidän Jumalamme on rakastava Isä, joka tuntee meidät ja tietää tarpeemme paremmin kuin me itse.”  (15.11)

 

Kirja johdattelee lukijaansa armollisesti ja rohkaisten. Teksteissä ei väsytä kertomaan Jumalan suuresta rakkaudesta syntistä ihmistä kohtaan. Välillä varoitellaan lempeästi hurmahenkisyydestä ja lakihenkisyydestä. Raamatun sanasta on pidettävä kiinni, eikä armolahjoja saa korottaa antajaansa tärkeämmiksi. Yksinkertaisella Isään kaikessa luottavalla lapsen uskolla on turvallista vaeltaa kohti kotia.

 

Vaikka päivittäiset tekstit ovat lyhyitä, niihin on saatu mahtumaan paljon hengellisesti rakentavaa, ajatuksia virittelevää ja matkamiestä rohkaisevaa. Kun paljon puhutussa rukiisessa eväässä on mukana täydellinen evankeliumi vesittämättömänä ja ajan henkeen muokkaamattomana, lukijalle tulee turvallinen olo. Tämä matkaopas tuntuu tietävän minne ollaan menossa, ja kuinka sinne on mahdollista päästä!

 

 

Yhteenveto:

Kirja on hyvä matkakumppani päivittäisiin hartaushetkiin. Lyhyet tekstit nojaavat tinkimättä Raamatun sanaan. Selkeät, hengellisesti rakentavat ja moniin aikamme ilmiöihin kriittisesti suhtautuvat tekstit tarjoavat evankeliumin vesittämättömänä ja ajan henkeen muokkaamattomana.

 

Teksti, selkeys   *****

Sisältö, sanoma  *****

 

(659)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin