Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Juha Hänninen - Tapio Pajunen: Kuoleman sankari

Juha Hänninen - Tapio Pajunen

Kuoleman kaari

Kirjapaja

 

Juha Hännisen ja Tapio Pajusen kirjoittaman kirjan mukaan kuoleman kaari alkaa siitä, kun ihminen saa tiedon kuolemaan johtavasta sairaudesta ja päättyy tilanteeseen, jossa vainajan läheiset ovat sopeutuneet suruunsa.

 

Juha Hänninen on saattohoitoon erikoistuneen Terhokodin ylilääkäri. Tapio Pajunen on teologi ja Diakonia-ammattikorkeakoulun lehtori. Molemmat työskentelevät saattohoidon ja vakavasti sairaiden potilaiden parissa.

 

Nuoruutta ja kulutusjuhlaa palvovassa kulttuurissa ei oikein sovi puhua kuolemasta. Niinpä kuolema ja kuoleminen on piilotettu laitoksiin ja jätetty ammattilaisten hoideltavaksi. Nykyään ei kuolla. Nykyään puhutaan ”poisnukkumisesta”, ”poismenosta” ja ”menehtymisestä”, koska sana ”kuolema” kuulostaa jotenkin kolkolta, pelottavalta ja lopulliselta.

 

Tällaisessa kuoleman kieltämisen kulttuurissa tarvitaan ”Kuoleman kaaren” kaltaisia hyvin kirjoitettuja, asiallisia ja silti erittäin mielenkiintoisia kirjoja. Ne ovat oivallisia oppaita sairauden ja kuoleman kanssa tekemisissä oleville ammattilaisille. Samalla ne antavat paljon hyödyllistä tietoa myös meille aivan tavalliselle kuolevaiselle. Lääketieteen kehityksestä huolimatta jokainen elämä, myös omamme, päättyy aikanaan kuolemaan.

 

Kuolema ei kaikessa pelottavuudessaan ole kaiken loppu. Pikemminkin se on ovi, josta Jeesukseen uskonsa ja toivonsa panneiden on turvallista astua ajasta iankaikkisuuden puolelle.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin