Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jouni Hörkkö: Omin silmin, Kertomuksia Kirjasta

Jouni Hörkkö,

Omin silmin, Kertomuksia Kirjasta

Perussanoma, 2011

 

Joskus on pohdittu, millä tavalla nykyajan uutisvälineet olisivat pari vuosituhatta sitten kertoneet Jeesuksen ajan tapahtumista. Miten television uutiset olisivat raportoineet Jeesuksen veden päällä kävelemisestä tai tuhansien ruokkimisesta? Millaisia olisivat mahtaneet olla iltapäivälehtien lööpit sen jälkeen, kun Jeesus kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja puhdisti temppelin?

 

Espoolainen kirjailija ja rehtori Jouni Hörkkö sukeltaa kirjallaan ”Omin silmin” Raamatun kertomusten keskelle pyrkien kuvaamaan tapahtumia, ihmisiä ja heidän tunteitaan samalla tavalla kuin tämän päivän kirjat ja aikakauslehdet tekisivät. Samalla Hörkkö tuo kertomuksiin mukaan taustatietoja, kuvailee olosuhteita ja rakentelee jännitteiltään hyvin uskottavilta tuntuvia ihmissuhteita ja keskusteluja.

 

Raamatussa tapahtumista kirjoitetaan tiivistetysti ja pääkohtiin keskittyen. Henkilöt sekä heidän tunteensa ja pohdintansa jäävät yleensä sivuseikoiksi ja vaille huomiota.  Täyttämällä tällaiset kerronnan ”aukkopaikat” Hörkkö herättelee ikuiset kertomukset elämään uudella tavalla. Piirrettyjen henkilökuvien kautta lukijalle tarjoutuu monin paikoin myös mainio mahdollisuus samastumiseen.  Juuri noin se on voinut tapahtua! Noin minäkin olisin vastaavassa tilanteessa ajatellut, tuntenut tai reagoinut!

 

Sujuvasti ja hyvän novellin tyyliin kirjoitetut kertomukset alkavat Kainin ja Abelin tragediasta. Sitten harpataan Abrahamin vaiheisiin, eletään keskellä Sodoman viimeisiä päiviä, tehdään vaikea matka poikaansa uhraamaan menevän isän rinnalla ja jatketaan kohtaamalla Iisak, Jaakob ja moni muu Vanhasta testamentista tuttu henkilö. Kaikki kerrotaan inhimillisin ja hyvin myötätuntoisin silmin. Vanha testamentti tarjoaa runsaasti jännittävää ja mukaansa tempaavaa materiaalia aikamatkailuun.

 

Uuden testamentin tapahtumien keskelle siirrytään Herodeksen palatsin, idän viisaiden ja Egyptiin paenneen pyhän perheen myötä. Seuraavaksi ollaankin jo myrskyn keskellä Gennesaretin järvellä, Lasaruksen haudalla ja Jerusalemissa keskellä suuren neuvoston juonitteluja. Lyhyiden lukujen kautta Jeesuksen ajan elämä ja Mestarimme ja hänen seuraajiensa  vaiheet saavat monella tavalla syvyyttä ja inhimillisyyttä.

 

”Omin silmin” ei luonnollisesti pyri korvaamaan Raamattua tai asettumaan sen rinnalle. Pyhä Kirja on ja pysyy inspiroituna ja erehtymättömänä Jumalan sanana, josta ihmisellä ei ole lupa mitään poistaa eikä liioin mukaan omiaan lisäillä. Tämä tärkeä lähtökohta ei sulje pois sitä, etteikö Raamatun sanomaa voisi kuvittamalla elävöittää. Perinteinen ja kaikkien hyväksymä kuvittamisen tapa ovat olleet piirrokset ja maalaukset, joilla sanomaa on kerrottu yhtä hyvin katedraaleissa kuin pyhäkouluissa. Jouni Hörkön palettina ja siveltimenä ovat olleet sanat ja lauseet.

 

Kun Jouni Hörkkö kuvittaa Raamattua, tavoitteet ovat samat, evankeliumin vieminen eteenpäin ja Raamatun lukuharrastuksen herätteleminen. Tuloksena on kirja, jota lukee mielellään sekä Raamatun kertomukset hyvin tunteva että niihin kenties vasta ensimmäisiä kertoja tutustuva.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin