Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jouko Martikainen: Idän tietäjät

Jouko Martikainen,

Idän tietäjät

Perussanoma, 2016

 

Jeesus on historiallinen henkilö, joka syntyi Betlehemissä halpaan talliin seimen. Mutta entä mitä ovat seimen äärelle lahjoineen saapuneet tietäjät? Ovatko he ”aikuisten totta” vai pelkkää legendaa? Jos kirjaat mielessäsi tietäjät satujen ja tarinoiden joukkoon, kirja Idän tietäjät tarjoaa sinulle järisyttävän yllätyksen.

 

Ohut (9 sivua) ja pehmeäkantinen kirja on kuin jännittävä salapoliisiromaani. Saksasta Göttingenin yliopistosta eläkkeelle jäänyt idän kirkkojen asiantuntija professori Jouko Martikainen etsii vastausta kahteen kysymykseen. Keitä olivat jouluevankeliumin mainitsemat idän tietäjät? Miten tähti saattoi johtaa tietäjät seimen luo?

 

Ratkaisun löytämiseksi Jouko Martikainen kerää todistusaineistoa vanhoista syyrialaisista kirjoituksista, syyrialaisten kirkkojen traditioista, ensimmäisten vuosisatojen kirkkoisien teksteistä, Zarathustran testamentista, itäsyyrialaisesta jouludraamasta ja monista muista jännittävistä lähteistä.

 

Askel askeleelta kirjassa edetään kohti ongelman ratkaisu. Tutkimusten edetessä lukija oppii, että tietäjiä olikin oikeasti kolmen sijasta kaksitoista. Vanhat tekstit esittelevät nimeltä nuo kaksitoista ruhtinasta ja maagia.  Vanhoista teksteistä löytyy jopa tieto siitä, että käsitys kolmesta tietäjästä perustuu kuvaperinteeseen ja tietäjien seimen lapselle tuomiin kolmenlaisiin lahjoihin.  

 

Kun tietäjät on tarkkojen tutkimusten jälkeen löydetty ja nimetty, ryhdytään pohtimaan heidän kuukauden kestänyttä matkaansa Jerusalemiin. Kuvaan tulevat mukaan Herodes ja kuuluisa Betlehemin tähti. Jälleen lukijan uskoa - tai pikemminkin epäuskoa - koetellaan. Monien kirjallisten lähteiden ja tämän päivän tähtitieteen avulla Martikainen selvittää, miten tähti aivan oikeasti saattoi johtaa kulkijat perille ja jopa pysähtyä Betlehemin tallin yläpuolelle.

 

Idän tietäjien ja Betlehemin tähden lisäksi kirja avaa lukijan tajuntaa laajemminkin: Usein puhutaan siitä, miten kreikkalainen kulttuuri on vaikuttanut valtavasti ajatteluumme ja myös Raamatun tekstien ymmärtämiseen. On kuin maailmamme olisi supistunut käsittämään vain Israelista länteen päin olevat alueet historioineen, teksteineen ja tutkijoineen. Valtavat määrät Syyrian, Persian ja muiden ”itäisten maiden” historiaa, kirjoituksia ja oppineitten oivalluksia on jäänyt meiltä katveeseen. Kuten tämäkin kirja todistaa, sieltä on löydettävissä runsaasti kiinnostavaa tietoa.

 

 

Yhteenveto:

Professori Jouko Martikainen kaivaa vanhoista syyrialaisista teksteistä, Syyrian kirkkojen traditioista, Zarathustran testamentista, itäsyyrialaisesta jouludraamasta sekä monista muista jännittävistä lähteistä tiedon siitä, että joulukertomuksen tietäjät olivat todella olemassa ja että heitä olikin kaksitoista. Pätevän salapoliisin tavoin hän kaivaa esille myös todisteet siitä, millä tavalla Betlehemin tähti johti kulkijat seimen luo.

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu   ****

Sisältö, sanoma  *****

 

 

Voit lukea enemmän Jouko Martikaisesta ja hänen Betlehemin tähteä koskevista löydöistään:  

 

(671)
Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin