Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Jouko Ikola: Hyvyyttä on

Jouko Ikola,

Hyvyyttä on

Kirjapaja, 2016

 

Mitä on se arjen kristillisyys, josta niin monet puhuvat? Kuopiolainen pappi ja runoilija Jouko Ikola vastaa tarjoamalle luettavaksemme kirjan Hyvyyttä on.  Runon kepeydellä soljuen se piirtää kuvia hetkistä ja tilanteista, joissa tavallisista toisia palvelevista pienistä ihmisistä kasvaa sitä itse tiedostamatta arjen sankareita.

 

Kirjan jokainen lyhyt tarina on kuin herkästi ja suurella kunnioituksella tehty maalaus. Sanoja käytetään mieluummin vähän kuin vuolaasti. Mutta sitäkin vivahteikkaammin ja niillä jopa leikitellen.

 

Henkilökuvat ja kohtaamiset kuvataan ujoutta lähenevällä hienotunteisuudella. Tuntuu kuin kirjoittaja olisi pelännyt tarkkailijan näkyvän läsnäolon voivat särkeä tarinoiden herkän tunnelman. Kaiken yllä tuntuu lepäävän samanlainen kevyt suomalainen alakulo kuin  körttivirressä Minä vaivainen vai, mato matkamies maan (VK 622). 

 

Tarinoidensa otsikoita sommitellessaan Ikola on päästänyt verbaalisen lahjakkuutensa valloilleen. Tuloksena on ollut otsikoita, jotka jättävät lukijan mieleen enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia:

 

  • Kolmannen aamun puutarhuri ja hupaisia pieniä miehiä
  • Keittäjä ja hiljaisen loiston leipäpöytä
  • Aamuyön hämärää ynnä Siionin virsiä poliisiautossa
  • Jalkojen painoa, ajatusten pulinaa ja suuri hiljaisuus
  • Yhteisvastuukerääjä ja kuihtuva rinta
  • Viipyilevä surujen siivooja

 

Siinä ovat kirjan kuuden ensimmäisen tarinan otsikot. Sama uteliaisuutta virittelevä ja sanoilla taitavasti leikkivä linja jatkuu läpi kirjan sen kaikkien 47 luvun osalta.

 

Nimensä mukaisesti kirja kertoo, että hyvyyttä on. Usein sitä löytyy paikoista, joista emme osaa sitä etsiä. Hyvyyttä on arjen keskellä, tavallisen elämän pienissä yksityiskohdissa. Hyvyyttä on omia askareitaan vaatimattomasti mutta koko sydämestään toimittavissa ihmisissä. Hyvyyttä on siellä, missä toisista välittämistä on enemmän kuin oman kunnian hakemista.

 

Hyvyyttä on voitti Vuoden kristillinen kirja 2016 yleisöäänestyksen. Tällainen kirja sopii mainiosti kenelle tahansa pienistä arjen puurtajista suuria kokonaisuuksia johtaviin kenokauloihin. Ja ehkäpä aivan erityisesti juuri viimeksi mainituille!

 

 

Yhteenveto:

Sekä ulkonaisesti että sisäisesti kaunis kirja, joka piirtää kasvot suomalaiselle arjen kristillisyydelle. Kirja nostaa tarinoiden kautta runollisen herkin vedoin esille monenlaisia pieniä ihmisiä, joilla on suuri sydän sekä lämpöiset palvelevat kädet. Mainio lahjakirja kenelle tahansa.

 

Teksti, selkeys   *****

Sisältö, sanoma  *****

 

(656)


 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin