Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

John Wyat: Elämän & kuoleman kysymyksiä

John Wyatt,

Elämän & kuoleman kysymyksiä,

Uusi tie, 2015

 

Kirja tarjoaa jännittävän ja myös paljastavan tutkimusmatkan lääketieteen vaikeimpiin eettisiin kysymyksiin. Etiikan ja synnytysopin professorina toimiva John Wyatt lähestyy näitä julkisuudessakin paljon tilaa saaneita asioita kypsän kristityn vakaumuksen ja laajan lääketieteellisen asiantuntemuksensa pohjalta. Tuloksena on kirja, jossa yhdistyvät ammatissaan toimivan lääkärin myötätunto ja Raamattua ohjeenaan pitävän kristityn tinkimättömyys.

 

Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan jokainen ihminen on Jumalan luomana arvokas. Jumalalta saatu elämä on pyhä hedelmöitymisestä aina siihen hetkeen asti, kun se päättyy.  Tälle janalle mahtuvat mm. sellaiset kiivaita keskusteluja herättäneet asiat kuin lisääntymisteknologia, sikiöseulonnat, abortti, vaikeasti sairaat vastasyntyneet, pelastajasisarukset, eutanasia ja avustettu itsemurha.

 

Kirja on hieno osoitus sitä, että vaikeistakin lääketieteellisistä kysymyksistä on mahdollista kirjoittaa tavalla, joka puhuttelee myös muita kuin vain terveydenhoitoalan ammattilaisia. Kiistellyissä kysymyksissä Wyatt nostaa ihailtavan tasapuolisesti esille molempien osapuolten kannat perusteluineen. Sen jälkeen hän kertoo kristilliseen etiikkaan ja Raamatun sanaan perustuvan oman näkemyksensä. Sanottavaansa havainnollistamaan hän kertoo runsaasti omakohtaisista kokemuksiaan ja työssään kohtaamistaan potilaistaan. Tällaisessa tilanteessa kyse ei enää ole vain mielenkiintoisesta filosofisesta pohdiskelusta tai älyllisestä akateemisesta väittelystä. Lääkärinä Wyattille ovat tuttuja tilanteet, joissa potilasvuoteen ääressä itketään itkevien kanssa tai iloitaan iloitsevien kanssa.

 

Eettisten ja lääketieteellisten teemojen lisäksi kirjassa käsitellään runsaasti kärsimyksen ongelmaa, elämän tarkoitusta ja erilaisia ihmiskäsityksiä. Monissa kysymyksissä kirja valaisee nykyisten käsitysten taustaa ottamalla vauhtia antiikin Kreikan ja Rooman keisarikunnan aikana vallinneista periaatteista ja käytännöistä.

 

John Wyattin kirja on rehellisyydessään ja rakkaudellisuudessaan erittäin tärkeä teos. Sen soisi löytävän tiensä terveydenhoidon oppikirjaksi, alan henkilökunnan haastajaksi ja meidän tavallisten kansalaisten silmien avaajaksi. Tiedotusvälineiden pinnalliset ja sensaatiohakuiset kirjoitukset verhoavat usein perimmäiset kysymykset erilaisten kielipelien taakse.

 

”Yksi etiikan historiassa toistuva teema on kielen siistiminen ja rappioitunen, joka usein edeltää moraalisesti kyseenalaisten menetelmien käyttöönottoa ja oikeuttaa ne”, toteaa John Wyatt kirjoittaessaan (Elämän ja kuoleman kysymyksiä, s. 134) ”pelastajasisaruksista”.  Samanlaisiin kauniilta kuulostaviin harsoihin on mediassa usein puettu aborttia, eutanasiaa ja avustettua itsemurhaa. Tällaisten tarkoitushakuisten sumuverhojen poistamisessa kirja on tärkeä ja toivottavasti monien terveydenhuollon ammattilaisten sekä asiakkaitten silmät avaava teos.

 

----------------------- 

 

Kirja on sujuvasti, rehellisesti ja rakkaudella lääketieteen professorin kirjoittama tietoteos asioista, joita me kaikki joudumme tavalla tai toisella kohtaamaan. Silmiä avaavaa luettavaa sekä terveydenhoidon ammattilaisille ja asiakkaille.

 

Teksti, selkeys   *****

Sisältö, sanoma  *****

 

(646)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin