Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

John Vikström: Lupausten virrassa

Raamatun teksteissä vedellä on tärkeä merkitys sekä konkreettisesti että vertauskuvallisesti. Israelissa, missä veden löytäminen ja sateiden saaminen ei ole itsestään selvä asia, jokainen on aina ymmärtänyt veden merkityksen ja tärkeyden. Ihminen tulee toimeen 40 päivää ilman ruokaa mutta vain kolme vuorokautta ilman vettä.

 

Emeritus arkkipiispa John Vikström on kirjoittanut kirjan ”Strömmar av löften”. Se on ilmestynyt Oili Räsäsen kääntämänä myös suomeksi nimellä ”Lupausten virrassa”. Kirjan kauniit luontoaiheiset kuvat ovat Siv Bergmanin.  

 

”Lupausten virrassa” lähtee liikkeelle Raamatun alkulehdiltä. Lyhyin tekstein sekä raamatunjakein ja virsien säkein John Vikström johdattelee lukijaa pelottavien syvyyksien, kirkkaiden purojen, virvoittavien vesien ja myrskyävien ulapoiden kautta kristallinkirkkaalle elämän veden virralle, josta kerrotaan Raamatun viimeisillä sivuilla.

 

Kuten jo nimi ”Lupausten virrassa” kertoo, kirjan sanoma perustuu Jumalan lupauksiin, joista me saamme ammentaa omaan elämäämme toivoa ja rohkeutta.  Samalla tavalla kuin me olemme riippuvaisia vedestä, me tarvitsemme turvaksemme Jumalan lupauksia selviytyäksemme kaikkien niiden tilanteiden keskellä, joista elämämme muotoutuu.

 

Kirjan sivuilla me tapaamme monia Raamatun henkilöitä, joiden vaiheisiin vesi on keskeisesti liittynyt. Heihin lukijan on helppo samastua, sillä tuo joukko ei suinkaan koostu uskossaan väkevistä ja itsessään vahvoista. Heidän vaiheistaan lukija löytää samoja kamppailuja, ja kompasteluja, joiden keskellä hän itse elää. Lohdullista on se, että Jumalan toivoa ja rohkeutta antavat lupaukset ovat voimassa silloinkin, kun me niitä vähiten ansaitsemme. Siksi voimme suunnata katseemme turvallisin mielin kohti tulevaisuutta, vaikka ympärillä myrskyäisi miten paljon tahansa.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin