Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

John Ortberg: Kuka tuo mies on?

John Ortberg

Kuka tuo mies on?

Ohittamattoman Jeesuksen arvaamaton vaikutus

Päivä, 2012

 

 

Ainutkaan kuningas, keisari tai sotapäällikkö ei ole vaikuttanut ihmiskunnan elämään yhtä laajasti ja syvästi kuin Jeesus. Moni epäilijä kysyy pitävistä todisteista ja tieteellisten tutkimusten tuloksista huolimatta edelleen, oliko Jeesus oikeasti olemassa, todellinen historiallinen henkilö? Paljon aiheellisempaa olisi kysyä, miten valtavan erilainen kahden vuosituhannen historia olisi, ellei Jeesusta olisi ollut.

 

Kuka tuo mies oli? Mitä me miten paljon me voimme tietää Nasaretin puusepän elämästä, toiminnasta ja vaikutuksesta? Mikä kaikki voisi olla aivan toisin, ellei Jeesus olisi syntymällään, toiminnallaan, kuolemallaan ja ylösnousemisellaan aloittanut kokonaista uutta aikakautta? John Ortbergin kirja ”Kuka tuo mies on?” antaa tällaisiin kysymyksiin selkeitä ja hyvin perusteltuja vastauksia.

 

Kannen lisäteksti ”Ohittamattoman Jeesuksen arvaamaton vaikutus” kuvaa erinomaisella tavalla mukaansa tempaavaa kirjaa ”. John Ortberg on taitava kirjoittaja. Hän osaa samaan aikaan olla hauska, nykyaikaisen mutkaton ja esittämiensä tietojen suhteen perusteellinen.

 

Kymmenien Jeesuksesta kertovien kirjojen joukosta tämä nousee esille johdonmukaisuutensa ja persoonallisen otteensa tähden. Ortberg yllättää lukijansa tuon tuosta tarjoilemalla uusia jännittäviä yksityiskohtia Jeesuksen ajan Rooman valtakunnasta tai juutalaisten elämästä. Taitavana kertojana hän välillä elävöittää ja havainnollistaa sanottavaansa pienillä tarinoilla ja tosielämän esimerkeillä.

 

Peilaamalla Jeesuksen toimintaa hänen aikansa yhteiskunnassa vallinneisiin käsityksiin Ortberg osoittaa, miten tärkeästä, ainutlaatuisesta ja vallankumouksellisesta henkilöstä on kyse. Uskonpa useimpien lukijoiden laillani yllättyvän lukiessaan, miten tavattoman laajasti Jeesuksen toiminta ja puheet ovat muokanneet ihmiskunnan elämää ja toimintoja kaikilla mantereilla. Yhteiskunnassamme ja kulttuurissamme monien yllättävienkin asioiden takaa löytyy yhteys Jeesuksen opetuksiin ja hänen seuraajiensa toimintaan. Voimme täydellä syyllä sanoa, että ilman Jeesusta kaikki olisi toisin.

 

Kirja ei kysy ”kuka tuo mies oli” vaan ”kuka tuo mies on?” Niinpä kirjassa tehdään hyvin perustein samanlaisia rinnastuksia myös Jeesuksen toiminnan ja meidän aikamme seurakuntien ja yhteiskuntien suuntaan. Eivätkä nämä havainnot ole aina suinkaan kovin mairittelevia.

 

Niille, jotka tietävät Jeesuksen omaksi Vapahtajakseen, John Ortbergin kirja avaa polkuja päästä aiempaa lähemmäksi meidän Herraamme. Niille, jotka vielä hapuilevat kysellen Jeesuksen historiallisuuden tai merkityksen perään, kirja on vakuuttava ja selkeästi kirjoitettu väärinkäsitysten oikoja ja sisäisten lukkojen murtaja. Innostava ja paljon antava kirja sekä uskoville että epäilijöille. 

 

------

 

Kirjasta kerrotaan myös palstalla  Pääset sinne palstan nimeä klikkaamalla.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin