Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Johanna Kare: Katuvarpusia

Johanna Kare,

Katuvarpusia

Päivä, 2018

 

Johanna Kare on helsinkiläinen valokuvaaja, jonka kuvia on nähty monissa julkaisuissa ja useissa valokuvanäyttelyissä. Eräs niistä kertoi sotiemme lotista. Näyttelyn suojelijana oli Jenni Haukio.

 

Lyhyistä teksteistä ja mustavalkoisista valokuvista koottu ”Katuvarpusia” on mielenkiintoinen teos. Suurin osa teksteistä on lainattu Raamatusta. Näiden lisäksi kirjassa on myös mm. Jippun, Ritva Oksasen, Niklas Räsäsen, Oona Karen, Markku Koiviston ja Atte Korholan ajatuksia. Viimeksi mainittu on kirjoittanut teoksen alkuun runollisen ja taitavasti sanoilla tunnelmia maalailevan muotokuvan kirjan tekijästä. 

 

Maailmassa, missä media ja kaikki julkaisut kilpailevat toinen toistaan kirkkaammilla väreillä, mustavalkoinen teos on rohkea ja samalla lukijaa haastava puheenvuoro. Samalla se tietysti erottuu runsaan värikylläisen tarjonnan keskeltä kuin naakka riikinkukkojen ja kanarialintujen parvesta.

 

Onnistuneempaa nimeä kuin ”Katuvarpusia” ei kodittomuutta ja elämän kovuutta käsittelevälle kirjalle olisi voinut löytää. Nimen taustalla kaikuvat Jeesuksen lohduttavat ja rohkaisevat sanat:

 

”Eikö viittä varpusta myydä kahteen ropoon? Eikä Jumala ole yhtäkään niistä unhottanut. Ovatpa teidän päänne hiuksetkin kaikki luetut. Älkää peljätkö; te olette suurempiarvoiset kuin monta varpusta.” (Luuk.12:6-7) 

 

Rohkaiseva ajatus rakastavasta ja huolehtivasta Jumalasta ei ole jäänyt vain kirjan nimen taustaksi. Kuvien ja raamatunkohtien myötä se kulkee lukijan rinnalla läpi koko teoksen. 

 

Yhteenveto

Johanna Karen kirjan "Katuvarpusia" mustavalkoiset kuvat laitapuolen kulkijoista ja maisemista ovat puhuttelevia ja mieleen painuvia. Elämän ja ankeiden olosuhteiden uurtamat kasvot, lukijaan katsekontaktia hakevat silmät ja mustavalkoisten kuvien taitavasti kertomat näkymät muodostavat Jumalan rakkaudesta ja huolenpidosta kertovien tekstien kanssa eheän kokonaisuuden.  Puolilähikuvia, lähikuvia ja erikoislähikuvia olisi kirjassa voinut siksi käyttää vielä runsaammin. 


Teksti, selkeys, ulkoasu  ****

Sisältö, sanoma  *****

 

 (713)

 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin