Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Isaac Liu, Albrecht Kaul: Maanalainen mies

Isaac Liu, Albrecht Kaul

Maanalainen mies

Aikamedia, 2012

 

Veli Taivaallinen eli veli Yun on tullut kymmenille tuhansille suomalaisille tutuksi seurakuntavierailujensa sekä hänestä julkaistujen kirjojen kautta. Niissä miehen kokemukset ja koettelemukset sekä järkkymätön usko kulkevat punaisena lankana kannesta kanteen. On kuin lukisi kiinalaista versiota Apostolien teoista: ihmeet ja merkit seuraavat julistettua sanaa, jota mitkään viranomaisten keinot eivät edes väkivallan avulla kykene sammuttamaan.

 

Eräs näkökulma noissa kirjoissa on jäänyt vähemmälle: Millaista elämää on viettänyt veli Yunin perhe? Kuinka hänen vaimonsa on kaiken ahdistelun keskellä jaksanut? Miten on kohdeltu poikaa, jonka isä on leimattu yhteiskunnan hylkiöksi ja viholliseksi?

 

Kirjassa Maanalainen mies veli Yunin poika Isaac Liu vie lukijan keskelle perheen karua arkea, joka tuntuu mahdottomalta kestää. Hän kertoo tilanteista, joista selviytyminen näyttää ylivoimaiselta. Äidin ja hänen pienen poikansa kokemukset, nöyryytykset, pakomatkat ja alituinen pelko tuodaan esille koruttomasti. Asioita ei paisutella eikä vaikeuksilla mässäillä. Siihen ei toki ole tarvettakaan, sillä jo pelkkä todellisuus on niin raakaa ja armotonta, ettei minkäänlaisiin alleviivauksiin ole enää aihetta.

Isaac ei kerro vain arjesta vaikeuksineen. Hän nostaa rohkeasti esille myös omat epäilynsä ja uskon kamppailunsa. Vaikka hän on Maanalainen mies, mukana on kaiken aikaa vahvoja taivaallisia voimia, jotka auttavat jaksamaan ja viimein vievät hengenvaarallista reittiä pitkin pois Kiinasta.

Kirjan lukeminen on meille turvallisissa oloissa eläville kristityille erittäin terveellinen ja silmiä avaava kokemus. Samalla joutudumme miettimään, miten pitkälle oma uskomme ja päättäväisyytemme riittäisivät, jos olosuhteet täällä kääntyisivät samalle tolalle kuin mitä ne monissa maissa nykyään ovat.

---------- 

Kirjasta löytyy esittely ja arviointi tämän Valintaoppaan sivuilta.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin