Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Henna Hauta-aho, Sanna-Maaria Tornivaara: Kirkosta kiinni!

Henna Hauta-aho & Sanna-Maaria Tornivaara

Kirkosta kiinni!

Kirjapaja, 174 sivua 

 

Henna Hauta-ahon ja Sanna-Maaria Tornivaaran toimittama kirja ”Kirkosta kiinni!” kantaa huolta kirkosta eroamisesta ja varsinkin nuorten aikuisten tavoittamisesta.  Kirja on Kirkkohallituksen ja Kirkkopalvelut ry:n yhteisen ”Nuori aikuinen kirkon jäsenenä” projektin loppuraportti.

 

Kirja on erinomainen yhteenveto ja tietopankki tämän ajan nuorten aikuisten elämästä, ajattelusta ja arvoista. Yksien kansien väliin on onnistuttu kokoamaan valtava määrä sellaista tutkittua ja analysoitua tietoa, jonka luulisi kiinnostavan seurakuntien vastuunkantajien lisäksi poliitikkoja ja jopa kauppiaita. Kirjan luettuaan tietää, missä nuorten keskuudessa nyt mennään.

 

Entä siitä eteenpäin? Millaisia johtopäätöksiä kirja tekee ja mitä löytää kirkon ja seurakutien ahdinkoon?

 

”Kirkon ei pidä puolustaa menneisyyttään, vaan rakentaa tulevaisuuttaan”, toteaa piispa Seppo Häkkinen viisaassa kirjan avausluvussaan.

 

Miten tuota tulevaisuutta pitäisi rakentaa? Tähän kirjasta löytyy yllättävän vähän ja varsin laimeita ehdotuksia. Kirjoittajat kyselevät, miksi sanan kirkossa ei anneta tilaa kokemuksellisuudelle ja koko ihmisen tunneskaalan kohtaamiselle? Lisäksi surraan sitä, etteivät uskonnollisetkaan syyt takaa kirkon jäsenenä pysymistä. Useampaan kertaan myös todetaan, että kirkon ydinsanoma on edelleen sama. Tunnustetaan myös se, ettei kirkko ole itse tarkoitus, eikä jäsenmäärä kaiken mitta.

 

Jotenkin tästäkin kirjasta jää silti päällimmäiseksi ajatus, että yritetäänkö tässä jälleen rakentaa eilisen konsteilla tulevaisuutta tämän päivän näköiseksi?

 

Kirkko ei ole olemassa tarjotakseen jokaiselle jotakin tai kosiskellakseen yleistä mielipidettä vaan tuodakseen Jumalan valtakunnan ihmisten keskelle ja julistaakseen kirkon Herraa, ylösnoussutta Jeesusta, jonka nimi ei tässä kirjassa kovin montaa kertaa esiinny.

 

”Kirkosta kiinni!” on hyvä keskustelun avaus, joka sisältää paljon tärkeää asiaa. Keskustelua on syytä tästä jatkaa vaikkapa tutkimalla Raamatusta, miksi kirkko ja seurakunta ylipäätään ovat olemassa?


© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin