Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Heikki Tervonen: Arvo Survon matkassa

Heikki Tervonen,

Arvo Survon matkassa - Viipurista Volgan mutkaan

Kirjapaja

 

Heikki Tervonen on pappi ja pitkäaikainen toimittaja. Mies on julkaissut jo useita kirjoja, joissa hänen notkea kynänsä ja perusteellisuutensa ovat tuottaneet hyvää tulosta.

 

Heikki Tervosen uusin kirja ”Arvo Survon matkassa – Viipurista Volga mutkaan” on monenlaiset kasvot. Kirjaa voi lukea perusteellisena ja elävänä yhteenvetona inkeriläisten ja muiden itäisten sukukansojemme vaiheista Stalinin vainoissa ja kommunismin puserruksessa. Toisaalta kirja piirtää elävän ja mielenkiintoisen kuvan sanavalmiista ja koko sydämensä työhönsä laittaneesta pastori Arvo Survosta, jota on usein sanottu Jumalan trubaduuriksi.

 

Heikki Tervosen lehtimiestaidot pääsevät oikeuksiinsa, kun hän kertoo värikkäitä yksityiskohtia vilisevästä legendasta, jonka mukaan Jeesuksen ensimmäinen opetuslapsi Andreas kulki aikoinaan Venäjän jokia pitkin aina Laatokalle saakka tutustuen jopa saunaan. Tai kun Heikki Tervonen kuvailee erilaisten herätysten ja hurmosten vaikutuksia Venäjällä ja varsinkin Karjalan kannaksella. Tai kun hän Venäjän kehitystä valottaessaan kuljettaa lukijaansa ajallisesti jääkaudesta meidän aikaamme liittäen mukaan sekä traagisia että hupaisia ihmiskohtaloita kuin monen värisiä helmiä pitkään nauhaan.

 

”Arvo Survon matkassa” yhdistää historian pitkät kehityskaaret ja tavallisen ihmisen elämänkohtalot kiinnostavaksi kokonaisuudeksi, joka antaa paljon kaikille Inkerin ja Karjalan kansojen vaiheista kiinnostuneille. Lukija ei voi kuin ihailla sitä sitkeyttä, jolla sorrettu kansa piti vapauden ja jopa hengen menettämisen uhallakin kiinni uskostaan ja sen myötä myös paremman tulevaisuuden toivosta. Olisikohan meillä helppoon ja yltäkylläiseen elämään tottuneilla heiltä jotain opittavaa?Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin