Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Harri Kröger, Paula Junttila: Euroopan juutalaisten kutsu 

Harri Kröger, Paula Junttila,

Euroopan juutalaisten kutsu,

Aikamedia, 2013

 

Kirja on mielenkiintoinen ja hyvin seikkaperäinen tietoteos Euroopan juutalaisista ja juutalaisuudesta. Kyseessä on ensimmäinen suomeksi julkaistu tietopaketti, jossa kerrotaan kaikkien Euroopan maiden juutalaisten varhaisin historia, kohtalot vainojen keskellä, holokaustin ajan vaiheet, nykypäivän tilanne, uskonnollisen juutalaisen merkitys sekä messiaanisten juutalaisten määrä.

 

Teoksen ensimmäisen osan otsikko on Euroopan juutalaisten kutsu. Siinä Harri Kröger käy yleisemmin läpi juutalaiskysymyksen ajankohtaisuutta, juutalaisten identiteettiä sekä messiaanisten juutalaisten uskoa ja teologiaa. Hän käsittelee myös sionismia sekä Roomalaiskirjeen asennetta juutalaiseen kansaan. Lopuksi kerrotaan Israelin merkityksestä eskatologiassa.

 

Toisen osan, joka on saanut otsikon Euroopan juutalaiset kasvot, on kirjoittanut Paula Junttila. Tähän kokonaisuuteen on kerätty tiedot kaikkien Euroopan maiden juutalaisten yhteisöjen vaiheista. Tapa, jolla juutalaiset ovat löytäneet tiensä eri kansojen keskuuteen, kertoo samaan aikaan valtavasta sinnikkyydestä ja alituisesta vainojen pakenemisesta. Aiemman asuinseudun käytyä turvattomaksi, edessä on ollut väistämätön hakeutuminen muualle.

 

Kun kaikki Euroopan maa on käyty läpi, kirjassa kerrotaan, miksi juutalaisten määrän laskeminen on työläs tehtävä. Eri lähteistä löytyvät luvut saattavat poiketa toistaan useammastakin syystä: Vainojen pelossa monet juutalaiset salaavat alkuperänsä. Samasta syystä vanhemmat saattavat jättää kokonaan kertomatta lapsilleen heidän juutalaisista sukujuuristaan. Kaiken lisäksi sen määrittäminen, kuka on ja kuka ei ole juutalainen, on seka-avioliittojen jälkeen usein hankalaa tai ainakin tulkinnanvaraista.

 

Kirjan viimeisessä osassa on useita koskettavia kertomuksia juutalaisten vaiheista vainojen keskellä, keskitysleireissä, pakomatkoilla ja viimein Israelissa. Mukana on paljon järkyttäviä kuvauksia käsittämättömästä julmuudesta, mutta myös ihmeellisestä sinnikkyydestä ja uskomattomista pelastumisista.

 

Kirjan vahvuuksia ovat asiatietojen runsaus, kasvojen antaminen vainotuille sekä tämän päivän tilanteen selkeä hahmottaminen. Vainojen ja holokaustin laajuus avautuu uudella tavalla, kuin asiat käydään läpi erikseen jokaisen Euroopan maan osalta. Kyse ei olekaan vain Saksassa, Puolassa tai Venäjällä tehdyistä hirmuteoista. Lista niistä maista, joiden kansalaiset ilomielin auttoivat saksalaisia juutalaisten murhaamisessa, on paljon pitempi kuin useimmat ovat tulleet ajatelleeksi.  

 

Kirjan tarjoamien henkilöhistorioiden kautta tapahtumat tulevat lukijan iholle paljon väkevämmin kuin pelkkiä tilastolukuja tutkimalla. Mukaan on päässyt runsaasti myös henkilöitä ja jopa kokonaisia kyliä, jotka ovat vaarantaneet oman turvallisuutensa auttamalla ja piilottelemalla juutalaisia. Kirjan lopussa oleva sanahakemisto yhdessä laajojen linkkilistojen kanssa tarjoavat lukijalla mahdollisuuden perehtyä asioihin monipuolisesti ja syvällisesti.

 

Kirja on erinomainen perusteos siitä, millaiset juuret Euroopassa jälleen lisääntyvällä antisemitismillä on. Samalla kun se varoittaa historian esimerkein tällaisen kehityksen tuhoisuudesta, kirja haastaa kaikkia kristittyjä taistelemaan rakkaudella tällaisia saatanan ohjaamia voimia vastaan.  Rakkaus saa rukoilemaan ja siunaamaan. Rakkaus on kekseliäs, rohkea ja antelias. Rakkaus saa lähtemään liikkeelle ja toimimaan kaikin tavoin Jumalan omaisuuskansan ja silmäterän puolesta.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin