Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Granger Westberg: Surun matka

Granger Westberg,

Surun matka,

Perussanoma, 2016

 

Kirja ei tyydy vain kulkemaan menetyksen kokeneen rinnalla raamatunlauseilla ja kauniilla kuvilla surevaa lohduttaen menetyksen kokenutta. Yhdysvaltalainen pastori ja professori Westberg käsittelee kirjassaan kymmenen surun vaihetta, jotka useimmat ihmiset käyvät läpi suostuttuaan kohtaamaan menetyksensä. Kyse surun matkasta, joka useimpien ihmisten on kuljettava päästäkseen takaisin elämän valtavirtaan.

 

Miljoonina kappaleina myyty kirja on nyt julkaistu myös suomeksi. Alkusanoissa LT Timothy Johnson toteaa kirjasta: ”Se on kirjoitettu pastorin sydämellä, psykologin ammattitaidolla, isän ja aviomiehen inhimillisyydellä ja sellaisen ihmisen toivolla, joka on nähnyt lukemattomien ihmisten selviytyvän suruprosessista.”

 

Timothy Johnsonin sanoissa piilee epäilemättä kirjan saaman suuren suosion salaisuus.  Westberg on surun matkaa tekevän oppaana samaan aikaan hyvin hienotunteinen ja ehdoton. Vaikka kirjassa on runsaasti tietoa ja opastusta, kaikki se tarjoillaan äärimmäisen hienotunteisesti ja lähimmäisen surua kunnioittaen. Kirjan on suomentanut Anne Leu.

 

Jo kirjan johdannossa Westberg oikoo suruun liittyviä väärinkäsityksiä. Vastoin monien käsitystä myös uskovat surevat ja käyvät läpi saman suruprosessin kuin muut ihmiset. Usko ei nosta ihmistä tällaisten asioiden yläpuolelle. Onkin väärin kehottaa menetyksen kokenutta sellaiseen esimerkiksi vetoamalla Raamatun sanaan: ”Älkää surko!” (1,Tess.4:13).

 

Westberg käsittelee surua laajasti. Hän toteaa, että jokainen joutuu elämässään kohtaamaan kipeitä menetyksiä, pienempiä ja myös suurempia suruja. Työpaikan menettäminen tai vaihtaminen, perheen muutto toiselle paikkakunnalle, sairaudet, taloudelliset kriisit, avioerot ja monet muut elämäntilanteet tuottavat tullessaan surua.  Niinpä sureminen on yhtä luonnollista kuin hengittäminen. Siitä, miten ihminen selviytyy pienistä suruista, voi Westbergin mielestä ennakoida, kuinka asianomainen tulee selviytymään suuremmista suruista, kun niiden aika tulee.

 

Surun matkan vaiheet ovat: sokkitila, tunteiden nouseminen pintaan, masennus ja syvä yksinäisyyden tunne, mahdolliset fyysiset oireet, syyllisyydentunne, suuttumus ja katkeruus, haluttomuus palata normaaliin elämään, toivon herääminen ja todellisuuden vähittäinen hyväksyminen.  Ihmiset ovat erilaisia, eivätkä kaikki tee samanlaista surun matkaa. Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että kyyneleitä ja surua ei voi tukahduttaa eikä padota. ilman vahingollisia seurauksia, jotka voivat viedä väärällä tavalla urhean jopa sairaalahoitoon.

 

 

Yhteenveto:

Surun tie on kiinnostavalla, empaattisella ja rakentavalla tavalla erilainen surukirja, joka on kirjoitettu pastorin sydämellä, psykologin ammattitaidolla, isän ja aviomiehen inhimillisyydellä ja sellaisen ihmisen toivolla, joka on nähnyt lukemattomien ihmisten selviytyvän suruprosessista. Kirja on erinomainen matkaopas sekä surevan rinnalla kulkevalle että surun matkaa tekevälle.

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu   *****

Sisältö, sanoma  *****

 

 

(677)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin