Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Graham Turner: Messiaan kansa

Graham Turner,

Messiaan kansa

Päivä 2017 

 

Mitä ajatella kristityistä ystävistä, jotka ovat alkaneet omaksua yhä enemmän juutalaisia tapoja? Tai miten vastata kristityille, jotka sanovat, että Jeesuksen tultua maailmaan ja seurakunnan synnyttyä Israelilla ei ole enää erityistä asemaa Jumalan suunnitelmissa?  Ovatko kristityt korvanneet juutalaiset Messiaan kansana? Onko juutalaisilla ja kristityillä erilaiset taivastiet? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin Graham Turner tarjoaa huolellisesti laaditut vastaukset.

 

”On ratkaisevan tärkeää, että meillä kristityillä Israelin ystävillä on tuellemme luja teologinen pohja, joka perustuu Uuden testamentin näkemykseen juutalaisuudesta ja kristinuskosta, ei vain Vanhasta testamentista otettuihin jakeisiin.  Meidän on varmistuttava siitä, että ymmärrämme Israelia Jeesuksen ja apostolien opetuksen mukaisesti. … Meidän on myös kyettävä arvostamaan evankelisen opin tuoreita käsityksiä ilman, että hyväksymme uuden muunnelman korvausteologiasta”, Graham Turner kirjoittaa johdannossa.

 

Kirjassa on yli kolmesataa sivua. Jo mittava sisällysluettelo kertoo, että liikkeelle on lähdetty perusteellisuuteen pyrkien. Ensin käydään läpi Jeesuksen ajan messiaaniset odotukset ja Israelin yllättävän monenkirjava uskonnollinen kenttä. Seuraavaksi syvennytään siihen, miten Jeesus vastasi seuraajilleen ja kyselijöille messiasodotuksiin.

 

Pyhän Hengen vuodatuksen ja helluntain merkityksen kautta siirrytään tutkimaan Paavalia seurakuntakirjeineen. Tarkastelussa ovat mukana myös Jumalan suunnitelma Messiaan kansalle, Lupaus ylösnousemuksesta, Jumalan suunnitelma Israelille, Luvattu maa ja Päätelmät – messiaaninen teologia. Kirjan lopussa ovat vielä liitteet: Muut apostoliset kirjoitukset ja Korvausteologian ja kristillisen juutalaisvastaisuuden lyhyt historia, Dispensationalismin lyhyt historia, Sionismin lyhyt historia sekä Messiaan kansa Ilmestyskirjassa.

 

Kuten edellisistä kappaleista voi päätellä, kyse on vankasta tietoteoksesta. Samojen kansien väliin on halutttu koota kaikki oleellinen asiaan liittyvä.  Käytännössä tämän on ollut mahdollista vain laatimalla kirja matriisirakenteella. Sen sijaan, että Raamatun kirjoja käytäisiin läpi joko luku kerrallaan tai jakeita sieltä täältä poimien, kirjassa liikutaan teeman ja sen alateemojen osalta ikään kuin poikittain hakien järjestelmällisesti todisteita ja perusteluja. Lopputulos muistuttaakin enemmän seikkaperäistä poliisitutkintaa kuin perinteistä raamattutuntia. Samalla on löytynyt myös paljon sellaista, mikä avaa Raamatun kirjoja paljon laajemminkin kuin vain Messiaan kansan osalta.

 

Graham Turner on koulutukseltaan ydinfysiikan tohtori. Hän on englantilainen, joka on asunut puolet elämästään Suomessa myös aktiivisesti seurakunnassa toimien. Aiemmin häneltä on ilmestynyt kirja . Hän on kirjoittanut Messiaan kansan englanniksi. Suomennoksen on tehnyt Annalena Toivola.

 

Kirja on juuri niin johdonmukainen ja tarkka kuin mitä ydinfysiikan tohtorilta voi odottaa. Tarkkuus ja huolelliset perustelut eivät kuitenkaan tee kirjasta puisevaa tai vaikeasti luettavaa. Ahkera osallistuminen seurakunnan toimintaan on koulinut kirjoittajaa ihmisten kohtaamiseen ja selkeään esitystapaan. 

 

Yhteenveto:

Mitä ajatella kristityistä ystävistä, jotka ovat alkaneet omaksua yhä enemmän juutalaisia tapoja? Miksi jotkut kristityt viettävät juutalaisia juhlia ja kutsuvat Jeesusta Jeshuaksi? Ketkä kuuluvat Messiaan kansaan? Miten vastata kristityille, jotka sanovat, ettei Israelilla ole enää mitään erityistä asemaa Jumalan suunnitelmissa?  Ovatko kristityt uusi hengellinen Israel, jolle kuuluvat Jumalan lupaukset? Onko juutalaisilla ja kristityillä erilaiset taivastiet? Huolellisesti laadittu kirja antaa näihin ja moniin muihin vastaaviin kysymyksiin hyvin perusteltuja vastauksia.

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu  *****

Sisältö, sanoma  *****

 

(699)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin