Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Erkki Ranta: Viesti vuorilta - Matteuksen evankeliumi kaikelle kansalle

Erkki Ranta

Viesti vuorilta - Matteuksen evankeliumi kaikelle kansalle

Perussanoma, 557 sivua 

 

Teologian tohtori Erkki Ranta jatkaa ansiokasta kommentaariensa sarjaa. Häneltä aiemmin julkaistujen ”Luukkaan evankeliumin”, ”Jeremian kirjan” ja ”Apostolien tekojen” jälkeen on nyt vuorossa Matteuksen evankeliumi. Nimekseen tämä kirja on saanut ”Viesti vuorilta, Matteuksen evankeliumi kaikelle kansalle”.

 

Kirjaansa lukijoilleen esitellessään Erkki Ranta kertoo takana olevan noin tuhannen tunnin kirjoitusvaiheen. Tätä tiivistä ja täysinä työpäivinä laskettuna puolen vuoden mittaista rupeamaa on edeltänyt valtava määrä pohjatöitä, tutkimista sekä vielä lisäksi kaikki se, mitä teologian tohtorilta edellytetään. Kirjalla on siis tukeva ja luotettava perusta.

 

Kyse on hyvin perusteellisesta ja asiantuntevasta teoksesta, vaikka sitä ei ole Erkki Rannan mukaan kirjoitettu tieteelliseksi tutkimukseksi vaan tavallisille Raamatun lukijoille sekä papeille saarnojen tueksi.

 

Kirja on perinteinen kommentaari.  Lisäksi se käsittelee erillisinä lukuina Matteuksen evankeliumin kirkkovuoden tekstit. Näissä ”Näkökohtia saarnateksteihin” otsikoiduissa luvuissa Erkki Ranta nostaa esille tekstistä mielenkiintoisia näkökulmia ja sitoo samalla sanomaa tämän ajan elämään ja tilanteisiin. Hän tekee sen tavalla, joka saa varmasti monet muutkin kuin vain papit tutkimaan nämäkin luvut. Ne palvelevat kaikkia lukijoita eräänlaisina mietiskely- ja hartausteksteinä. Tästä kirja ansaitsee lisäpisteet.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin