Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Erkki Ranta: Karitsa ja Leijona

Erkki Ranta,

Karitsa ja Leijona,

Perussanoma, 2015

 

”Jokaisen sukupolven kristityt joutuvat käymään pienemmässä mittakaavassa samaa taistelua uskonsa säilyttämiseksi kuin eskatologian päätösvaiheessa, jolloin suuri luopumus uhkaa koko kristikuntaa.”, toteaa teologian tohtori Erkki Ranta kirjassaan. Samalla tavalla kuin jokainen ihminen joutuu kuollessaan kohtaamaan oman maailmanloppunsa, jokaisen kristityn on taisteltava ja usein myös kärsittävä uskonsa ja sen säilyttämisen puolesta maailman paineiden ja houkutusten keskellä.

 

Kirja on Ilmestyskirjan onnistunut ja puhutteleva selitysteos. Erkki Ranta, jonka viimeiseksi kirjaksi Karitsa ja leijona jäi, on koonnut samoihin kansiin erinomaisen tietoteoksen ja puhuttelevan hengellisen kirjan. Toisin kuin monet muut korkeasti oppineet teologit Erkki Ranta palvelee lukijaansa valtavan tietomääränsä lisäksi myös henkilökohtaisella uskollaan ja elämänkokemuksellaan.

 

Karitsa ja Leijona on julkaistu Raamattu kaikelle kansalle –sarjassa. Näillä palstoilla Erkki Rannan aiemmista sarjaan liittyvistä teoksista ovat olleet esillä ja . Tiedot ja arvioinnit kirjoista löytyvät linkkien kautta.

 

Monien mielestä Ilmestyskirja on vaikeaselkoisuudessaan muihin Raamatun kirjoihin verrattuna vähempiarvoinen.  Esimerkiksi Luther suhtautui siihen aluksi varsin varautuneesti.  Myöhemmin hänen asenteensa muuttui ja hän kirjoitti: ”Kuitenkin tahdomme tehdä tiettäväksi, että tämä on tulevien asioiden ilmestys, erityisesti kristikunnan lähestyvästä murheesta ja onnettomuudesta.”

 

Erkki Ranta osoittaa, että tässäkin asiassa ”kauneus on katsojan silmässä”. Jos mitä tahansa luetaan ennakkoasenteiden silmälasien läpi, teksti näyttää jotenkin oudolta. Erkki Ranta toteaa monin esimerkein Ilmestyskirjan ajankohtaisuuden.  Näkyjen symboliikkaa voidaan soveltaa kuhunkin aikaan. Alkukirjon kristityille Johanneksen kuvaamat pelottavat tuhovoimat toivat mieleen mytologian hirviöt ja kaukaisen idän pelottomat ja Rooman legiooniakin voimakkaammat parttilaiset soturit hevosineen ja jousineen. Meille samat näyt puhuvat ydinaseista ja risteilyohjuksista.

 

Kirjan vahvuuksia ovat onnistuneen nimen lisäksi perusteellisuus, asioiden taustoittaminen sekä tekstin liittäminen Kristukseen ja evankeliumiin. Tuttuja raamatunkohtia avataan uudella tavalla ottaen vauhtia alkukielen ilmaisuista. Siinä ohessa tulee oikaistuksi myös monia raamatunkäännöksiin jääneitä virheitä.

 

Selitystekstin lomaan laaditut erilliset Näkökohtia –luvut palvelevat lukijaa erinomaisesti. Kirja sisältää myös lainauksia Ilmestyskirjasta aiemmin kirjoitetuista kirjoista. Tiedon runsas johtaa paikoin ahtamiseen. Kun kaikki yritetään saada mahtumaan 226 sivulle, joudutaan väkisinkin tinkimään selkeydestä ja helppolukuisuudesta.

 

Ilmestyskirjasta on julkaistu runsaasti teoksia, joissa pyritään laskemaan aikoja, rakentamaan lopun ajan kalentereita ja paljastamaan sellaista, minkä Raamatun mukaan yksin Jumala tietää. Erkki Rannan kirja lähestyy Raamatun viimeistä kirjaa paljon nöyremmistä lähtökohdista. Vaikka hänen tietonsa Ilmestyskirjan taustoista, alkukielistä ja historiasta ovat valtavat, Erkki Ranta ei pyri tietämään enempää kuin ihmisen on sallittu tietää. Hänelle riittää se, että myös Ilmestyskirjassa kaiken keskipisteenä on syntimme Golgatan ristillä sovittanut Jumalan Karitsa, joka kerran palaa takaisin kuninkaiden Kuninkaana.

 

----------------------- 

 

Ilmestyskirjan symboliikkaan ja sanomaan pureutuva perusteellinen teos, jossa lopun aikojen ennustusten sijasta keskitytään siihen, mitä apostoli Johannes halusi kiistellyllä kirjallaan sanoa.

 

 

Kirja

 

Teksti, selkeys   ****

Sisältö, sanoma  ****

 

(636)

 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin