Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Erkki Jokinen: Suojassa

Erkki Jokinen,

Suojassa, 36 pysähdystä lähteellä

Perussanoma, 2015

 

Kamerankäyttäjänä Erkki Jokinen on maamme parhaimpien joukkoon kuuluva luontokuvaaja. Myös kynä on pysynyt sujuvasti miehen kädessä. Tästä ovat hyvinä esimerkkeinä kirjat ,   ja . Näistä viimeksi mainittu yhdistää kynän ja kameran tarjoamalla ajatuksia virittelevän tekstin lisäksi myös upean luontoaiheisen kuvituksen.

 

Suojassa on kuvitukseltaan kerrassaan upea. Eikä kyse ole vain ammattilaisen kalustosta tai teknisestä osaamisesta. Monien kuvia ihaillessaan pysähtyy samalla ihmettelemään, millaisen valtavan kärsivällisyyden ja odottelun tuloksena ne ovat mahtaneet syntyä?

 

Kirjan teksti etenee teemoittain. Niiden otsikot Kaipaus ja kutsu, Itseltä suojaan, Suojaksi toiselle, Jumalan selän takana, Paimenen suojassa ja Ikuisessa suojassa kertovat jo paljon siitä, millaisissa mielen maisemissa Jokinen lukijaa kirjassa kuljettelee. Jos monet kuvat saavat ihmetellen pysähtymään, niin samoin käy myös tekstien kohdalla. Jokisella on taito tulla turvallisen arkisella tavalla niin lähelle lukijaa, että tarve edetä nopeasti seuraavalle sivulle vaihtuu omien ajatusten ja muistojen syväkuunteluksi.

 

Suojassa ei ole rakenteeltaan kuin kaksijalkainen tuoli, joka tasapainoilee kauniiden luontokuvien ja elämän tarkoitusta etsivien tekstien varassa. Kolmantena jalkana kirjassa on mukana selkeä kristillinen usko. Se punoutuu mukaan luontevasti sekä Jokisen omina pohdintoina että raamatunlauseina. Näillä kolmella jalalla kirja seisoo vakaasti, vaikka lukijan elämäntilanne tarjoaisi epätasaisemmankin alustan. Siksi kirjaa voikin suositella vaikkapa lahjaksi kenelle tahansa.

 

Niin ihastunut kuin olinkin sekä kuviin että teksteihin, niin yhtä asiaa jäin ihmettelemään: Miksi kuvien yhteyteen ei ole laitettu tietoa linnuista? Joutsenen, ketun ja mäyrän me kaikki ehkä tunnistamme, mutta kirjassa on myös monia sellaisia kuvia, joitten kohdalla kuvatekstit olisivat olleet tarpeen. Monia kenties kiinnostaisi myös tietää, mistä päin Suomea noin upeat kuvat ovat peräisin.

 

 ----------------------- 

 

Yhteenveto:

Erinomainen kirja, jossa luonnon kauneus, elämän syvimpiä kysymyksiä luotaavat tekstit ja usko kaiken takana olevan Luojan rakastavaan läsnäoloon ovat seesteisellä ja arkisen kodikkaalla tavalla tasapainossa.  

 

 

Teksti, selkeys   *****

Sisältö, sanoma  ****

 

(651)

 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin