Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Erkki Jokinen: Näkemisen portilla

Erkki Jokinen,

Näkemisen portilla

Kirjapaja, 2014

 

Tämän kirjan kohdalla voi siteerata erään kauppaliikkeen mainosta, hieman toki muokaten: ”Tavallista parempi lahjakirja”. Kirjaa käsissä pyörittäessä, lukiessa ja kuvia katsellessa kaikki asiat tuntuvat olevan onnistuneesti kohdallaan.

 

Kirjan ulkoasu kovine mutta samalla joustavine kansineen tuntuu kädessä miellyttävältä. Taiton ilmavuus sekä käytetty riittävän tukeva mattapintainen paperi viestivät nekin tyylitajusta ja ammattitaidosta. Kirjasta on maltettu tehdä tyylikäs kokonaisuus pilaamatta lopputulosta liian pienillä marginaaleilla, ahdetuilla riveillä tai valitsemalla liian pieni kirjasinkoko.

 

Kaikki edellä kertomani liittyy asioihin, jotka voisivat koskea lähes mitä tahansa kirjaa. Niinpä on aika arvioida myös kirjan tärkeintä osaa eli kansien väliin laitettuja kuvia ja tekstejä. Mitä on tarjolla, kun nimen ”Näkemisen portilla” jatkeeksi on vielä liitetty alaotsikko ”Vuosi katselemisen askelissa”?

 

Erkki Jokinen on taitava luontokuvaaja. Kirjan kuvissa on runsaasti herkkyyttä ja tunnetta. Mukana on paljon myös silmänräpäyksen mittaisia tilanteita, joissa lintujen lento, perhosen siivenlyönti, peuran loikka ja moni muu luonnon tapahtuma on saatu pysäytettyä lukijan katseltavaksi.

 

Kirjan korkeatasoinen kuvitus riittäisi jo sellaisenaan kuvateoksen julkaisemiseen. Erkki Jokinen ei ole kuitenkaan tyytynyt helpoimpaan polkuun. Tässä kirjassa kuvat eivät ole vain koristelemassa kirjoitettua tekstiä, eikä tekstin tehtävänä liioin ole selitellä kuvia. Kuvat ja tekstit ihmettelevät yhdessä suomalaisen luonnon kautta ja pohtivat ihmisen elämää. Kuvien valot ja varjot, maisemien vaihtuvat tunnelmat ja herkät luontokuvat rakentuvat pitkospuiksi, jotka johdattelevat lukijan tutkimaan omaa sisintään, vaikuttimiaan ja haaveitaan.

 

Jokinen rohkaisee pitkospuita kulkevaa ottamaan etäisyyttä meitä pommittavien yhdentekevien kuvien tulvaan. Tilalle hän tarjoaa rauhoittumista ja hiljentymistä katselemaan asioita Raamatun valaisemina ja punnitsemina. Mukana on jonkin verran myös Raamatun tekstejä. Useimmiten tekstin yhteydessä on kuitenkin vain viittaus pohdiskelun taustalla olevaan raamatunkohtaan.

 

Kirjassa on teksti vuoden jokaiselle päivälle. Tekstejä ei ole merkitty päivämäärin, ainoastaan järjestysnumeroilla. Niinpä kirjan päivittäisen lukemisen voi aloittaa mistä päivästä tahansa. Kuvien ja sanojen vuoropuhelu tarjoaa mahdollisuuden sulatella vuoden mittaisen vaelluksen jokaista päivämatkaa kaikessa rauhassa ja omin ajatuksin  tuohon keskusteluun liittyen.

 

”Ihminen ei voi valita valon ja pimeän välillä. Hän on jo valinnut pimeän ja valitsee yhä uudelleen, tahtoen tai tahtomattaan. Sinne, mihin Jumala on luonut elämää, ihminen kylvää kuolemaa.

Käsittämätön määrä ihmisen lahoja, voimia ja taitoa menee sellaisen rakentamiseen, jolla voi ainoastaan tuhota toisen ihmisen. Pimeyttään ihminen ei pääse pakoon. Olemme omassa pimeässä kulkeva kansa.”

---

”En saa sisimpäni silmiä näkeviksi omin neuvoin. Saan valon lahjaksi häneltä, joka sanoi: ’Tulkoon valo’. Hän sanoo valon olevan tänäänkin siellä, missä häntä kaivataan. Se säteilee jo läpi minun pimeyteni.”

---

”Valon tulemiseen kätkeytyy pimeyden tuomio. Valossa paljastuu se mikä itsessään on jo tuomittu: pimeys ja sen teot. Kenelläkään ei siksi ole mitään syytä eikä oikeutta esittää muita tumioita. Riittää, että seuraa valoa. Se näyttää pimeän pimeäksi.

Joka uskoo, on jo valossa. Siinä pimeyden ote väistyy. Pimeyden piiri jää tuntumalle, mutta vain valon kehä näkyy.”

 

 

.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin