Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Eero Junkkaala: Esseitä Uuden testamentin vaikeista kohdista

Eero Junkkaala,

Esseitä Uuden testamentin vaikeista kohdista

Perussanoma, 2014

 

Kirjassa on peräti 57 lyhyttä lukua. Ne on ryhmitelty laajempiin kokonaisuuksiin otsikoin Jeesuksen elämä ja kuolema, Kristityn vaellus, Opillisia kysymyksiä, Tekstissä olevia ristiriitoja ja Viimeiset tapahtumat. Tällainen kertoo jo paljon kirjan sisällöstä. Samalla se palvelee lukijaa ja auttaa kirjan käyttöä vaikkapa raamattupiirin materiaalina.

 

Alkusanoissa Eero Junkkaala kertoo noudattelevansa selityksissään vanhojen kirkon opettajien näkemyksiä sekä kristillisen kirkon traditiota. Joidenkin kysymysten edessä hän kertoo joutuneensa panemaan käden suulleen, kuten Job aikanaan. Lisäksi hän kertoo Raamatun olevan Jumalan Sanaa, joten vaikeitaan kohtia ei pidä hairahtua muuttelemaan tai väkivalloin selittämään pois.

 

Kirja toi mieleeni useimmille tutun tietokilpailupelin Trivial Pursuit. Edellä mainitsemani laajemmat kokonaisuudet vastaavat tässä vertailussa Trivial Pursuitin kysymysten aihealueita. Erona on se, että tässä ”Raamatun Trivial Pursuitissa” monien kysymysten kohdalla löytyy useita vaihtoehtoisia vastauksia ja tulkintoja. Ja se juuri tekeekin tekstien lukemisesta mielenkiintoista. On hyvä verrata omia käsityksiä eri tutkijoiden ja aikakausien teologien näkemyksiin. Näin jo siksi, että tutkimuksen edistyessä ja yhä uusien löytöjen kautta moniin sellaisiin kysymyksiin, jotka ovat ennen olleet ratkaisemattomia, on jopa aivan viime kuukausina löytynyt löytänyt Raamatun tekstin oikeellisuudesta todistavia vastauksia.

 

Jos sinua kiinnostavat esimerkiksi tällaiset kysymykset: Jeesuksen neitseestä syntyminen, Jeesuksen kävely veden päällä, Jeesuksen saarna vankeudessa oleville hengille tai miksi Maria ei saanut koskea ylösnousseeseen Jeesukseen, niin luvassa on kiinnostavia lukuhetkiä.

 

Tai jos olet pohtinut, pitääkö Jeesuksen seuraajan todella myydä koko omaisuutensa, mitä on Pyhän Hengen pilkkaaminen, mitä sanoa avioerosta ja uudelleen avioitumisesta tai mikä oli Paavalin lihassa ollut pistin, niin ei muuta kuin Eero Junkkaalan seurassa asioita selvittelemään.

 

Vankat patterit haastavia kysymyksiä löytyy myös kirjan kahdesta viimeisestä osiosta, Opillisista kysymyksistä ja Viimeisistä tapahtumista. Milloin opetuslapset tulivat uskoon? Mitä tarkoittaa Kuulemalla kuulkaa, älkääkä ymmärtäkö? Mitä ovat Saatanan haltuun luovuttaminen, naisten puhumiskielto tai Paavalin uhrilupaukset?

 

Epäilemättä helluntailaisen, vapaakirkon jäsenen ja myös monien evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvien mielestä kirjan tapa käsitellä joitain asioita on liian ahtaasti ”luterilaista” ja ”viidesläistä”. Esimerkiksi kysymyksiä tuhatvuotisesta valtakunnasta, nykyisen Israelin ja sen maantieteellisen alueen merkityksestä, lopun ajoista ja Ilmestyskirjan profetioista käsitellään kirjassa eri otteella kuin useissa muissa viime aikoina julkaistuissa ja samoja aiheita käsittelevissä teoksissa.

 

Tätä ei tarvitse välttämättä nähdä puutteena. On hyvä saada monien tarjolla olevien värikkäämpien tulkintojen ohessa tutustua rauhassa myös niihin raamatullisiin perusteluihin, joilla tällaisiin lukijan omista näkemyksistä kenties poikkeaviin tulkintoihin on päädytty.

 

---------------------- 

Arviointi ja esittely Eero Junkkaalan vastaavasta  kirjasta, jossa esillä ovat Vanhan testamentin ongelmalliset kohdat, löytyy:Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin