Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

C.S.Lewis: Paholaisen kirjeopisto

C.S.Lewis

Paholaisen kirjeopisto

Kirjapaja (2007), 213 sivua

 

Ainakin meille varttuneemmille kristillisten kirjojen ystäville on tuttu C.S. Lewisin kirja ”Paholaisen kirjeopisto”. Teos ilmestyi suomennoksena ensimmäisen kerran jo vuonna 1950. Silloin sen kustantajana oli WSOY. Seuraavan kerran kirja ilmestyi vuonna 1980 Kirjaneliön kustantamana. Kolmannen kerran ”Paholaisen kirjeopiston” kustansi viime vuoden puolella Kirjapaja. Uudelleen käännetyssä kirjassa on mukana myös aiemmin julkaisematonta aineistoa.

 

Näyttää siltä, että tämä kristillisten kirjojen klassikkoihin kuuluva kirja kokee uuden tulemisen aina noin kolmenkymmenen vuoden välein. Tämä onkin paikallaan, sillä tuona aikana on aina ennättänyt kasvaa sukupolvi, jolle ”Paholaisen kirjeopisto” ja sen kirjoittaja ovat vieraita.

 

Paljon kristillistä kirjallisuutta kirjoittanut ja Narnia-sarjallaan kuuluisaksi tullut C.S. Lewis omisti tämän kirjansa ystävälleen J. R. R. Tolkienille, joka tunnetaan kautta maailman fantasiaromaanistaan ”Taru sormusten herrasta”.

 

Ellet vielä kirjaa tunne, niin sinun kannattaa tutustua siihen. ”Paholaisen kirjeopisto” on taitavasti kirjoitettu teos, jossa kaiken kokenut ja nähnyt setäpiru Pora yrittää kirjeitse opastaa kovapäistä veljenpoikaansa pikkupiru Koiruohoa suistamaan ihmisiä pois kaidalta polulta.

 

C.S. Lewis on osannut hauskalla ja opettavaisella tavalla kääntää asiat päälaelleen. Lukija saa huomata, että vakavistakin asioista on mahdollista kirjoittaa mukaansatempaavasti ja jopa leikkisästi.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

22.11.2009 klo 19:16:43
Marja H. kirjoittaa

Pidin todella paljon siitä että tämäkin puoli asioissa tuodaan esille. Kirjailijalla on ihastuttavan satiirinen tapa kertoa asioista. Harkitsen tätä kirjaa lahjaksi ihmiselle jolle uskonasiat ovat jo selkeitä, etsijälle tällainen kirja saattaisi tuoda turhaa päänvaivaa?26.6.2009 klo 18:20:27
riska kirjoittaa

joo. olen lukenut ja nauttinut. minusta kirja kertoo siitä maailmasta, jonka me helposti unohdamme ja jopa kiellämme olevan olemasa. näkymätön maailma on toinen puoli todellisuutta. kirja avaa "kierolla tavalla" sen, miten vasta uskoontullut kipuilee elämänsä kanssa. kirjassa on aika sodan alla tai aikana ja nuoresta miehestä. hyvä verrata omia kipuilujaan. huumorin takana on vakava viesti olla tarkkana miten toimii uskollaan...26.5.2009 klo 16:57:1
Marita Rautio kirjoittaa

Kirjan tyylilaji ja näkökulma saattaa olla monelle lukijalle vaikea. Itse nautin kovasti satiirisesta tekstistä, joskin koko ajan piti olla tarkkana että muisti mitä kirjassa tarkoittaa "vihollinen" :).
Leikinlaskun alta löysin ihan murtavalla tavalla Jumalan käsittämättömän suuren rakkauden ihmisiä kohtaan. Sitä Paholainenkin joutui kirjassa koko ajan ihmettelemään - ja tahtomattaankin puhumaan siitä.
Kannattaa lukea - "toisenlainen" kristillinen kirja!

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin