Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Chris Mitchell: ISIS marssii Jerusalemiin

Chris Mitchell,

ISIS marssii Jerusalemiin,

Kuva ja Sana, 2015

 

Kirja on samaan aikaan tiivis tietoteos, väkevä kannanotto Lähi-idän tapahtumien vinoutuneeseen uutisointiin sekä koskettava reportaasi sodan ja vainojen keskellä asuvien ihmisten arjesta.

 

Maailman johtavan mediaverkoston CBN:n Lähi-idän toimituksen johtaja Chris Mitchell aloittaa kirjansa esittelemällä Isisin synnyn ja tähänastisen toiminnan kartan sekä aikajanan muodossa. Päivämäärin varustettu kronologinen luettelo järjestön synnystä ja hirmutöiden laajenemisesta on hyvin puhutteleva.

 

Kun näyttämö on näin piirretty, Criss Mitchell aloittaa sodan ja väkivallan keskellä elävien ihmisten arjen kuvaamisen. Hän tekee sen silminnäkijänä ja kokeneena toimittajana. Kyse ei kuitenkaan ole viileästä sivustakatsojan laatimasta uutisoinnista. Kerronnassa ovat koko ajan mukana niin haastateltavien kuin haastattelijankin tunteet.  Vain vartin päässä ISISin taistelijoista liikkuminen sekä väkivallan ja julmuuden kohtaaminen eivät päästä vähällä edes kuvaajansa kanssa tapahtumien keskellä liikkuvaa paljon nähnyttä uutismiestä.

 

Lukujen otsikot kertovat, millaisista paikoista kirjan sisältö on koottu. Tässä muutama esimerkki: ”Etulinjassa peshmerga-joukkojen kanssa”,” Isis valtaa alaa”, ”Kalifaatin nousu”, ”Kääntykää tai kuolkaa”, ”Sireenit Jerusalemin yllä”, ”Iranin ydinaseen varjossa”, ”Määränpäänä Jerusalem”.

 

Kirja tuo selkeästi perustellen ja asiatietoihin pohjautuen esille sen, miten muslimifanaatikkojen päämääränä on Israelin tuhoaminen ja shariadiktatuurin luominen Lähi-idän lisäksi myös muualle maailmaan. Euroopassa tähän mennessä tapahtuneet terrori-iskut ovat tästä hätkähdyttävänä esimakuna. Isisin päämääränä on juutalaisten, kristittyjen sekä väärin uskovien muslimien surmaaminen tai pakkokäänyttäminen islamiin.

 

Nykyään puhutaan paljon medialukutaidosta. Tämä kirja kouluttaa lukijansa kerralla lukemaan oikein median Lähi-idän uutisointia. Chris Mitchell auttaa lukijansa ymmärtämään, miksi Lähi-idän tapahtumista kerrotaan niin vähä, miksi niin paljon jätetään kokonaan kertomatta ja miksi kerrotun yllä tuntuu leijuvan sanaton sopimus siitä, että tapahtui mitä tahansa, niin Israel on tavalla tai toisella syyllinen. Ilman tämän seikan ymmärtämistä ja kykyä lukea myös median rivien välejä meidän on mahdotonta osata varautua siihen, mitä vielä on tulossa.

----------------------- 

 

Kirja on ajankohtainen ja tiivis tietoteos, väkevä kannanotto Lähi-idän tapahtumien vinoutuneeseen uutisointiin sekä koskettava reportaasi sodan ja vainojen keskellä asuvien ihmisten arjesta. Täynnä asioita, jotka medialta jäävät useimmiten kertomatta, vaikka tulevaan valmistautuvien olisi tärkeää ne tietää.

 

Teksti, selkeys   *****

Sisältö, sanoma  *****

 

(641)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin