Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Carter Conlon: 180 asteen käännös

Carter Conlon

180 asteen käännös, Palaaminen ensirakkauteen

KKJMK, 2012

 

Time Square-seurakunnan vanhemman pastorin Carter Conlonin kirjassa ovat vahvasti läsnä Vanhan testamentin profeettojen äänenpainot. Kirjaa lukiessa mieleen nousevat Miika, Aamos ja monet muut profeetat, jotka vaativat synnin teille harhautunutta kansaa kääntymään ja palaamaan takaisin elävän Jumalan luo.

 

Kirjoja lukiessani olen huomannut toimivani aina suunnilleen samalla tavalla: Jos teos vaikuttaa tavallista mielenkiintoisemmalta, sovin itseni kanssa, että tähän kirjaan täytyy palata vielä uudemman kerran. Jos kirjan sanomassa on peräti jotain sellaista, jota minun tulisi osata soveltaa omakohtaisesti tai puheita valmistaessani, olen alkanut vedellä marginaaliin pystyviivoja kyseisen asian löytämistä helpottamaan.

 

Kirjassa 180 asteen käännös tällaisia marginaaliin vetäistyjä pystyviivoja on tavallista enemmän.  Miksi näin?

 

Kirjassa kohtaavat mennyt ja tämä aika. Siinä soivat Vanhan testamentin profeettojen suorasukaisina jyrisevät äänet. Silti kyse ei ole vain Israelin kansan tai Korinton seurakunnan  tekemien virheiden ruotimisesta. Vaikka profeetallinen tuomio kansalle ja Paavalin nuhteet kompastelleelle seurakunnalle ovat läpi kirjan selkeästi läsnä, pääpaino on meidän ajassamme. Carter Conlon osoittaa, miten meidän aikamme kirkoissa ja seurakunnissa sorrutaan yhä laajemmin juuri samoihin virheisiin, jotka suistivat israelilaiset Jumalan vihan alle ja ulkonaisesti menestyneen Korinton seurakunnan sisäisesti lahoksi ja kuolleeksi.

 

Kaikenlainen menestysteologia ja hengellinen kepeys saa Carter Conlonilta jyrkän tuomion. Raamatun tekstien ja monien pienten kertomusten kautta hän alleviivaa parannuksenteon, armon ja Jeesuksen tinkimättömän seuraamisen tärkeyttä. Itsekeskeisyys, köyhien unohtaminen ja maailmaan mukautuminen vievät tuhon tielle. On mahdotonta palvella samaan aikaan kahta herraa, mammonaa ja elävää Jumalaa.

 

Kirjaa voi hyvällä syyllä sanoa monella tavalla Kristus-keskeiseksi. Sellaisena se jyrisee tiukan tuomion kaikille niille, jotka ovat lunastuksen merkitystä vähättelemällä tai sen peräti kieltämällä siirtämässä syntimme kärsimyksellään sovittaneen Jeesuksen sivuun Jumalan rajattoman ja ehdoitta jaettavan rakkauden tieltä.

 

Carter Conlon ei tyydy ainoastaan haastamaan lukijaansa tutkimaan omaa sydäntään ja uskonsa perusteita. (Hengellinen kuntotestikin kirjasta toki löytyy  2.Kor. 13:5-6 pohjalta.) Lukijoidensa lisäksi Conlon haastaa profeetallisella tavalla myös seurakunnat ja kokonaiset kirkkokunnat. Nyt on tullut aika päättä, olemmeko me uskollisia Jumalan sanalle vai mukaudummeko me tämän maailman menoon rakentaen aivan uudenlaisen ”kristinuskon”, joka on Jumalalle kauhistus! Jos näin on päässyt käymään, 180 asteen käännös on ainoa keino päästä takaisin armahtavan Jumalan luo.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin