Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Beni Johnson: Iloinen esirukoilija

Beni Johnson,

Iloinen esirukoilija

TV7 Kustannus

 

Onko esirukoustehtävä vakava ja raskas taakka vai yltäkylläinen ilon lähde? Miten esirukoilija voi selviytyä raskaista ja kipeistä rukousaiheista sortumatta niiden painon alle?

 

Beni Johnson avaa näihin kaikille esirukoilijoille tuttuihin kysymyksiin uuden näkökulman. Hän kääntää rukoilijan katseen omasta jaksamisesta ja rukousta pyytäneiden kriiseistä kohti Jumalaa ja hänen rakkauttaan. Kyse ei olekaan pitkistä ja uuvuttavista listoista, joita meidän pitää jaksaa raahata Jumalan eteen vaan yhdessä rakastavan Isän kanssa vietetystä ajasta.

 

Kirjan luettuani jäin miettimään, miten tiivistäisin Beni Johnsonin kuvaileman kristillisyyden mahdollisimman lyhyeen muotoon? Viimein sain sen mahtumaan kolmeen sanaan: ilo, luottamus, luovuus.

 

Ilosta syntyy yhteydestä Jumalaan ja hänen kaikkivaltiutensa äärettömyyden oivaltamisesta. Ilo johtaa ylistykseen ja haluun viipyillä Jumalan lähellä. Esirukousaiheet muuttuvat silloin asialistoista Isän kanssa seurusteluksi sekä hänen kasvojensa ja tahtonsa etsimiseksi.

 

Luottamus mahdollistaa rukoilemisen levosta ja rauhasta käsin. Rukousvastaukset, paranemiset, työpaikat ja ihmissuhdeongelmat eivät ole meidän vastuullamme. Me emme liioin voi niihin vaikuttaa, rukoilimmepa miten ankarasti ja vuolaasti tahansa. Kaikki on ja saakin olla kaikkivaltiaan ja lapsiaan rakastavan Isän kädessä.

 

Luovuus houkuttelee etsimään yhä uusia tapoja viettää aikaa Jumalan läsnäolossa. Rukous saa uusia muotoja, paikkoja ja se, mitä ennen harjoitettiin aina samalla tavalla, muuttuu loputtomaksi löytöretkeksi. Tätä polkua kulkien esirukoilija ja hänen seurakuntansa voivat löytää elämää synnyttävän ja puoleensa vetävän rukouksen salaisuuden.

 

Beni Johnson on TV7 kanavalta tutuksi tulleen Bill Johnsonin vaimo. Molemmat toimivat Kaliforniassa Reddingissä sijaitsevan Bethel-seurakunnan vanhempina pastoreina.  Beni on eräs seurakunnan esirukoilijoista ja rukoushuoneen johtaja. Kertoessaan oman tiensä ”tavallisesta” rukoilijasta ”iloiseksi esirukoilijaksi” Beni tuo kirjassa esittämänsä ideat ja löydöt käytännön tasolle.

 

Esirukoilijan kolme todellisuutta

 

Läpi kirjan kulkevan punaisen langan yhteyteen Beni on punonut runsaasti käytännöllistä opetusta mm. pelon voittamisesta, Jeesuksesta esikuvanamme, hengellisestä sodankäynnistä, mystiikasta sekä esirukoilijan kolmesta todellisuudesta. Viimeksi mainittu avaa lukijalle esirukouksen kolme erilaista tasoa. Jos jäämme ensimmäiselle tai toiselle tasolle, rukouksemme toki kuullaan, mutta me itse jäämme ilman noita edellä mainitsemaani kolmea tärkeää aisaa: iloa, luottamusta ja luovuutta.

 

Esirukoilijan ensimmäinen todellisuus on järjen ja logiikan todellisuus. Rukouksissaan hän keskittyy siihen, mikä hänen mielestään on järkevää ja johdonmukaista.

 

Toisen todellisuuden esirukoilijat jäävät puolustuskannalle. Maailma ja myös läheisten ihmisten elämä näyttää olevan niin täynnä ongelmia, väkivaltaa, kriisejä ja hätää, että ne näännyttävät uuterankin rukoilijan. Myös demonien maailman todellisuus ja uhkaavuus ajavat rukoilijan helposti puolustustaisteluun, josta ilo ja luottamus ovat kaukana.

 

Kolmas todellisuus ei sulje silmiään kahden ensimmäisen sisältämiltä asioilta. Kolmannen todellisuuden rukoilija ei kuitenkaan jää niiden vangiksi, vaan jatkaa eteenpäin astuen rukouksineen rohkeasti kolmannelle todellisuudelle. Sitä hallitsee näkemys ja ymmärrys siitä, että Jumalalla on kaikki hallinnassaan. Se on myös tila, jossa kristityllä on Kristuksen läsnäolon antama auktoriteetti (Ef.2:4-7). Kolmas taso ei ole vain näköalapaikka vaan myös paikka, jossa rukoilija saa voimaa, iloa ja luottamusta sekä rohkeuden käyttää Jumalalta saamaansa luovuutta rukouselämänsä ja seurakuntansa rakentamiseksi.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin