Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Ben Alex (toim.): Hiljaisuutta

Ben Alex (toim.)

Hiljaisuutta, Ajatuksia rauhasta ja levosta

Päivä, 2013                                                     

 

Sähköisen viestinnän ja digitaalisten vempaimien ahdistelema kirja joutuu vastaamaan haasteeseen. Vanhojen konstien rinnalle on kehiteltävä uusia tapoja palvella. Onneksi niitä myös näyttää löytyvän!

 

Neljän lahjakirjan sarja, josta tässä on esillä ”Hiljaisuutta, Ajatuksia rauhasta ja levosta”, on valinnut taktiikaksi ”avaimet käteen”. Samalla tavalla kuin omakotitalon rakennuttajalle tarjotaan koti muuttovalmiina, modernin lahjakirjan ostaja saa kaiken valmiina tyylikästä korttia ja kokonaisuuteen sävytettyä pientä kassia myöten.

 

Toinen rinnastus, joka nousi kirjasarjaan tutustuessani mieleeni, liittyy nykyaikaisiin häihin. Tapanahan on, että isompien häiden teemat, värimaailmat, koristelut, kortit, makeiset ja muut yksityiskohdat suunnitellaan harmoniseksi kokonaisuudeksi. Sama voidaan tietysti tehdä myös lahjoiksi tarkoitettujen kirjoja tuotteistettaessa

 

Entä millainen on lopputulos?.

 

Läpinäkyvä pakkaus, jossa ovat kirja, kortti ja pieni lahjakassi, on jo sellaisenaan näppärä oivallus. Kortti on ajattomalla ja seesteisellä tavalla kaunis. Sen ainoa valmiiksi painettu teksti: ”Sinä saat olla luottavalla mielellä, sillä toivo elää, olet turvassa.  Job.11:18”, on niukkuudessaan onnistunut valinta. Se jättää tilaa omille lisäyksille ja kortin käytölle monenlaisissa tilanteissa. Pieni paperinen lahjakassi kantonaruineen on väreiltään ja kuosiltaan kokonaisuuteen sopiva.

 

Tärkeintä kokonaisuudessa on tietysti itse kirja. Kovakantisen kirjan kansien päälliset ovat pehmustetut, mikä antaa arvokkaan ja huolitellun vaikutelman. Kirjan tekstit ovat Raamatusta poimitut lyhyet tekstit liittyvät rauhaan ja lepoon. Teema on jaettu kirjassa alaosastoihin kuten esimerkiksi Rauha maassa, Rauha Sydämessä, Rauha ja hiljaisuus, Sävyisää ja lempeää sekä Lepopaikka.

 

Kirjan kuvitus ansaitsee aivan erityiset kiitokset. Tänä värejä ja värikuvia pursuilevassa ajassa kirjaan on onnistuttu kokoamaan kuvitus, joka houkuttelee viipyilemään jokaisella aukeamalla hieman pitempään. Siinä missä monien kirjojen luontokuvat ovat jo kärsimässä inflaation, tämän kirjan kuvat yllättävät myönteisesti. Kuvia haluaa ja myös jaksaa katsoa hieman pitempään. Rauhallisten sävyjen ja salaperäisesti samaan aikaan vanhojen ja tuoreiden kuvien viestit tukevat kirjan kokonaisuutta ja tekstien ajatonta viisautta.

 

Tyylikäs ja tavanomaista upeampi lahjakirja kestää pitempääkin käyttöä niin esineenä kuin sisältönsäkin puolesta.  Voipa toisaalta käydä niinkin, että tällaisen kirjan ystävälleen lahjaksi hankkinut tulee ostaneeksi toisen itselleen päivittäisin hiljentymishetkiin ja arkisen kohinan keskellä rauhoittumiseen.

 

Sarjan muut yhtä onnistuneet lahjakirjat ovat: Iloa – Ajatuksia ilosta, Kiitosta – Ajatuksia kiitollisuudesta, Voimia – Ajatuksia vahvistumisestaKommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin