Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Augustinus: Jumala syntyi ihmiseksi

Augustinus,

Jumala syntyi ihmiseksi

Perussanoma, 2016

 

Tyylikkäästi toteutettuun kirjaan on koottu läntisen kristikunnan suurimman teologin ja kirkkoisän Augustinus Aureliuksen (353-430 jKr.) joulun ajan saarnoja Timno Nisulan suomentamina. Saarnojen syvällinen viisaus ja kielellinen taituruus ovat upeaa luettavaa. Siksi Augustinuksen seurassa viihtyy jokaisena vuoden päivänä. Hänen joulukirkoissa pitämänsä saarnat eivät jää seimen ääreen tunnelmoimaan. Ne nousevat sieltä siivilleen ja liittyvät enkelien kuoroon ylistämään Jumalan rakkautta syntisiä kohtaan.

 

Pohjois-Afrikassa Hippon kaupungissa syntyneen Augustinuksen äiti oli kristitty ja isä pakana. Pojasta ei tullut kumpaakaan. Hän oli epäilijä, jota moraalisäännöt enempää kuin muutkaan säädyllisyyden vaatimukset eivät häirinneet. Muutettuaan Roomaan ja edelleen Milanoon hän kuunteli piispa Ambrosiuksen saarnoja ja koki 32 vuotiaana voimakkaan hengellisen herätyksen. Hänen elämänsä sai uuden suunnan. Augustinus palasi Hippoon, missä hänet puolittain väkisin saatiin suostumaan kaupungin piispaksi. Kirjaan kootut saarnat ovat tuolta ajalta.

 

Augustinuksen värikkään elämänkaaren tunteminen avaa ja myös selittää hänen joulusaarnojaan. Niiden paikoin lähes runollinen kauneus, sanaston rikkaus ja ilmaisujen ilmeikkyys kertovat paitsi älykkyydestä ja oppineisuudesta myös eletyn elämän rosoisista kokemuksista.

 

Augustinus on katolisen kirkon merkittävimpiä ja arvostetuimpia teologeja ja opettajia. Häntä arvostetaan suuresti myös ortodoksikirkossa, mistä kertoo heidän käyttämänsä nimitys Pyhä Augustinus. Protestantit, erityisesti kalvinistit, pitävät häntä protestanttisuuden henkisenä isänä. Myös Martti Luther sai paljon vaikutteita hänen pelastusta ja armoa koskevista opeistaan.

 

Augustinuksen joulusaarnoja ei ole aiemmin julkaistu suomeksi. Niinpä Timo Nisulan suomentaman kirjan julkaiseminen on kiitoksen ansaitseva kulttuuriteko. Augustinuksen teksteillä ja hänen teologiallaan on predestinaatio-oppia lukuun ottamatta ollut tärkeä merkitys lännen kirkoille aina Martti Lutheria myöten.

 

Sähköposteihin, tekstiviesteihin ja twiitteihin tottuneelle köyhtyneen ja pelkistetyn kielen sukupolvelle Augustinuksen tekstien rehevyys ja värikkyys ovat samaan aikaan upeaa ja haastavaa luettavaa. Sanoilla ilottelevaa ja samaan aikaan ihmisen syvällisiä tuntoja koskettelevaa tekstiä ei voi ahmia. Siihen on tutustuttava maistellen, rauhassa samastuen ja luetun omassa sisimmässä herättämiä kaikuja kuunnelleen. Augustinuksen tekstien läpi kulkeva ilon, ylistyksen ja riemun säie on niin vahva, että se olisi mielellään voinut näkyä myös kirjan kovin vakavaksi ja tummaksi jääneessä ulkoasussa.

 

 

Yhteenveto:

Läntisen kristikunnan suurimman teologin ja kirkkoisän Augustinus Aureliuksen (353-430 jKr.) joulusaarnojen syvällinen viisaus, herkkä runollisuus ja kielellinen taituruus ovat upeaa luettavaa. Siksi Augustinuksen seurassa viihtyy jokaisena vuoden päivänä. Hänen joulukirkoissa pitämänsä saarnat eivät jää seimen ääreen tunnelmoimaan. Ne nousevat sieltä siivilleen ja koskettelevat kristityn koko vaellusta.

 

 

Teksti, selkeys, ulkoasu   *****

Sisältö, sanoma  *****

 

 

(674)Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin