Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Antti Siukonen, Harri Heikkanen: Lasten katekismus

Antti Siukonen, Harri Heikkanen

Lasten katekismus,

Lasten Keskus, 2013

 

Antti Siukosen tekstittämä ja Harri Heikkasen kuvittama Lasten katekismus lähtee esipuheesta alkaen liikkeelle hauskalla ja rennolla otteella. Kirjaa ei ole ollut kokoamassa komitea eikä valiokunta, ja sen myös huomaa. Lasten leikkien äärellä, hiekkalaatikon laidalla ja kotisohvalla syntyy paljon elämänmakuisempaa ja hauskempaa luettavaa.

 

Kaikki lähtee liikkeelle lasten kysymyksistä. Ja niitähän tunnetusti riittää. Kirjan päähenkilöt Benkku ja Saara eivät tee tässä poikkeusta. ”Miksi Jumala loi punkit ja kottaraiset?” ”Montako kysymystä mahtuu maitotölkkiin?” ”Kuka keksi rakkauden?” ”Montako enkeliä mahtuu kukkakepin nokkaan?”  Ja niin edelleen aivan loputtomiin asti nasevasti asiasta ja oivaltavasti sen vierestä

 

Lasten katekismuksessa käydään hauskan ja värikkään sarjakuvan muodossa läpi kirkollisia toimituksia ja lapsen arjen tilanteita. Piirtämiselle, omien ajatusten kirjaamiselle ja rasti ruutuun tehtävillekin on kirjassa varattu tilaa. Siinä ohessa merkitään yhdessä muistiin myös lapselle tärkeä päivämäärät, tilanteet ja perheenjäsenet.

 

Kirjassa opetellaan Kymmenen käskyä tavalla, jossa hyödynnetään avaruuskävelyä, hälytysajoneuvoja, lepakkomiestä, hiekkalaatikon kriisejä sekä monia muita yllättäviä asioita. Monet kohdat ovat niin oivaltavia, että tekevät varmasti hyvää myös vanhempien kristinopin tuntemukselle.

 

Uskontunnustus uskonkohtineen on saanut esitystavan, johon harva lienee aiemmin törmännyt. Samaa voidaan sanoa Isä meidän–rukouksesta selityksineen sekä Raamatun esittelystä. Myös Herran siunaus, ehtoollinen ja rippi on esitelty hauskasti ja värikkäästi.

 

Lasten katekismus on mainio kirja pikkuväelle ja vähän isommillekin. Tällaisen kanssa vanhempien ja isovanhempien on helppo päästä keskustelemaan lasten kanssa asioista ilman turhaa tärkeilyä ja ryppyotsaisuutta.Kommentoi tätä kirjoitusta

Kommentit

7.1.2015 klo 13:11:30
Pienen tytön isä kirjoittaa

Lainasimme kirjan kirjastosta, ja luin sen ekaluokkalaisen tyttäreni kanssa. Minusta kirja oli kaikenkaikkiaan hyvä, kun sen avulla oli helppoa keskustella katekismuksen sisällöistä lapsen ymmärryksen tasolla. Suosittelen. En muista, oliko kirjassa joitakin yksittäisiä pieniä "kauneusvirheitä" tälläisen umpiluterilaisen kristityn näkökulmasta, mutta ainakin sen kanssa oli hyvin rakentavaa jutella lapsen kanssa tärkeästä asiasta, uskomme kohteesta ja sisällöstä, pyhästä kolmiyhteisestä Jumalasta, Jeesuksesta Kristuksesta, rukouksesta, kasteesta, ja siitä, että Jumala todentotta kuulee rukouksemme. Siukola näyttää osaavan opettaa lapsille lapsen uskossa Kristukseen turvautumista, mikä oli mielestäni kaikenkaikkiaan hyvin positiivinen juttu. Konservatiivien ei kannata mielestäni hylätä Siukolan ko. teosta sen vuoksi, että sen on kirjoittanut Antti Siukola, vaan lukea se ihan huoletta lapsen kanssa vaikka siltä sijoiltaan. Kirjan voi mielestäni ihan turvallisella mielellä antaa vaikkapa lapsenlapselleen esimerkiksi syntymäpäivälahjaksi.

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin