Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Antti Mustakallio: Paavali

Antti Mustakallio

Paavali

WSOY, 143 sivua

 

Tuskinpa on kristittyä, joka ei tietäisi, kuka oli apostoli Paavali. Tuskinpa myöskään on ketään toista, joka olisi vaikuttanut yhtä vahvasti kristinuskon teologiaan, kuin Paavali. Vahvana todistuksena tästä on Uusi testamentti, jonka sisällöstä merkittävän osan muodostavat Paavalin seurakunnille lähettämät kirjeet.

 

Mutta kuka tämä Paavali oikein oli? Koska hän syntyi, missä järjestyksessä hän lähetysmatkansa teki, seurakunnat perusti ja kirjeensä kirjoitti?

 

Kun tiedemies ja tutkija ryhtyy tosissaan hakemaan näihin kysymyksiin vastauksia, tuloksena on salapoliisikertomusta muistuttava johtolankojen, päätelmien ja todisteiden vyyhti. Ja vaikka tietoa on paljon, niin silti tuossa vyyhdessä on mukana monta ”toisaalta”, ”kenties” ja ”ehkäpä” sanaa.

 

Sarjassa "Kristinuskon vaikuttajat" ilmestynyt Antti Mustakallion kirja ”Paavali” on erittäin mielenkiintoista ja samalla hieman hämmentävää luettavaa. Kirjan sisällön voisi lajitella kolmeen koriin.

 

On asioita, joiden tietäminen syventää Raamatun lukemista ja on siksi tärkeää. Toiseksi on asioita, joiden tietämisellä tai tietämättömyydellä ei uskon kannalta ole vähäisintäkään merkitystä. Kolmanneksi kirja tulee osoittaneeksi, miten niukan todellisen tiedon varaan voidaan rakentaa toinen toistaan raflaavampia teorioita, joita kukaan ei pysty todistamaan sen enempää oikeiksi kuin vääriksikään.Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin