Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Anne Graham Lotz: Haavoilla Jumalan perheessä

Anne Graham Lotz,

Haavoilla Jumalan perheessä,

Päivä, 2014

 

Kipeimpiä ovat ne haavat, joita aiheuttavat läheiset ihmiset. Kun henkilö, johon olemme tottuneet luottamaan, hyökkää meitä vastaan, kipu on moninkertainen. Eikä seurakunta ole tässä suinkaan poikkeus. Jumalan perheväen sanat ja käytös eivät aina ole sopusoinnussa sen kanssa, mihin uskotaan ja mitä opetetaan. Monia on haavoitettu kipeimmin juuri Herran huoneessa.

 

”Haavoilla Jumalan perheessä” ei tyydy tulemaan vain lukijan iholle. Billy Grahamin tytär Anne Graham Loz tulee omista kokemuksistaan kertoessaan vielä paljon lähemmäksi, ihon alle aina sydämeen saakka. Hän lähtee siitä, että jokainen ihminen ikään ja sukupuoleen katsomatta on kokenut haavoittumisia. Jotkut ovat olleet pelkkiä pintanaarmuja. Toisaalta aluksi vähäiseltäkin näyttävä haava voi tulehtua ja alkaa märkiä tuottaen katkeruutta, kaunaa ja vihaa. Tulehduksen levitessä ne voivat myrkyttää kokonaisia elämänalueita.  Niinpä haavoittumiset on syytä kohdata ja hoitaa samanlaisella huolellisuudella, jolla me käsittelemme fyysisiä haavojamme.

 

Lukijan ei tarvitse taivaltaa läpi haavoittumisien ja niistä selviytymisien yksinään. Matkakumppaniksi Anne Lotz Graham antaa Abrahamin ja Saaran egyptiläisen orjattaren Hagarin. Kertomuksen edetessä hän saa yhä lisää inhimillisiä piirteitä. Monien muiden lailla hän on välillä haavoitettu ja jo seuraavassa hetkessä itse haavoittaja.

 

Abraham ja Saara, jotka yleensä ovat pääosassa, jätetään nyt taustalle. Pääosassa saa olla Hagar. Nuoren orjattaren päätyminen faaraon hovista kiertelevän paimentolaisen omistukseen, vanhuksen ”kohdun lainaajaksi”, Ismaelin äidiksi sekä viimein autiomaahan karkotetuksi sisältää paljon sellaista opetusta, johon kannattaa syventyä kunnolla.

 

Anne Graham Lotz on taitava kertoja. Hän paljastaa rohkeasti omia kokemuksiaan ja kipujaan. Hän aukoo uusia ikkunoita myös kuuluisan isänsä elämään ja käy ujostelematta läpi seurakunnissa tapahtuneita haavoittamisia.  

 

”Yhä edelleen pudistelen epäuskoisesti päätäni muistellessani joitakin tuskallisia kokemuksia, joista kerron kirjassani. Asioita vain mutkistaa se, että ne meistä, joita tällaisten kristittyjen käytös on haavoittanut, kärsivät usein hiljaa”, Anne Graham Lotz toteaa.

 

Kirjallaan Anne Graham Lotz avaa näkyviin niitä haavoittumisia ja haavoittamisia, joita on mahtunut runsaasti hänen värikkään elämänsä varrelle.  Samalla hän antaa äänen monille Jumalan perheessä haavoitetuille. Kirjan myötä he saavat kokemalleen nimen ja sen myötä myös  oikeuden ja mahdollisuuden lähteä pyrkimään kohti avoimuutta, eheyttä ja haavojen paranemista.

 

”Jumala rakastaa sinua. Älä torju häntä sen vuoksi, että muut ovat hylänneet sinut tai tuottaneet sinulle pettymyksiä. Jumala ei ole heidän kaltaisensa. Opettele tuntemaan hänet sellaisena kuin hän on, älä joidenkin ihmisten antaman tahriintuneen heijastuksen mukaan. Jumala haluaa sinun tuntevan hänet henkilökohtaisessa rakkaussuhteessa.” Nämä Anne Graham Lotzin eräälle agnostikoksi kääntyneelle kristitylle lausumat sanat ovat hyvä yhteenveto kirjasta. Vaikka joutuisimme usein pettymään ihmisiin ja jopa kristittyihin veljiimme ja sisariimme, niin
Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin