Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Anna Patronen: Jeesus TV

Anna Patronen,

Jeesus TV

TV7 Kustannus, 2016

 

Anna Patrosen kirjassa punoutuvat onnistuneesti yhteen tietoteoksen, reportaasin ja hengellisen murroksen kokeneiden henkilöiden herkät tunteet. Tekstissä soljuvat rinnakkain TV7 kanavan syntyhistoria sekä vauhdikkaissa tapahtumissa mukana olleiden henkilöiden tunteiden vuoristoradat.  

 

Kerronnan punaisena lankana on milloin heikosti lepattaen, milloin vahvana palaen se usko ja luottamus, jonka varassa Martti ja Mirja Ojares lähtivät toteuttamaan Jumalalta saamaansa tehtävää, vaikka kaikki järkisyyt ja laskelmat ennustivat katastrofia.

 

Anna Patronen on ollut alusta alkaen mukana kanavan synnyn ja kasvun keskiössä. Niinpä hänelle ovat tuttuja sekä kanavan tavattoman nopeasti kasvanut henkilökunta että ulkopuoliset yhteistyökumppanit ja ohjelmien tekijät. Parempaa näköala- ja tarkkailupaikkaa kukaan tuskin voisi saada.

 

Kirjoittaja kertoo avoimesti ja rehellisesti, miten TV7 syntyminen ja laajeneminen ovat olleet monille antoisa mutta samalla kivulias prosessi. Rauhan, sovituksen ja rakkauden viestijänä on raadollista ja ristiriitaista olla. Silloin tulee karusti valoon se, miten hyvin rauha, sovitus ja rakkaus toteutuvat meidän keskellämme tässä ja nyt.

 

Kirja ei rajoitu vain TV7 kanavan synnytystuskiin, perustamiseen, tavattoman nopeaan laajenemiseen sekä muuntautumiseen useiksi eri maissa toimiviksi kanaviksi. Mukana on myös tiivis katsaus kristillisten televisio-ohjelmien varhaisempaan historiaan. Monet eri tahoilla toivoneet, rukoilleet ja toimineet ihmiset rakensivat jo vuosien ajan maaperää erilliselle kristilliselle televisiokanavalle, jonka tuloon vain ani harvat uskalsivat silti uskoa.   

 

Anna Patronen on taitava toimittaja.  Siksi ei ole ihme, että hänen kirjansa on aikamme television ohjelmiston näköinen. Kerronta etenee nopeina leikkauksina aiheesta toiseen. Siirtyy tiukkoina zoomauksina kiinnostaviin yksityiskohtiin.  Maalailee levollisina panorointeina laajempia kokonaisuuksia milloin Samarian vuorilta, milloin Jerusalemista tai Ukrainan rautateiltä. Lukijaa kuljetetaan sujuvasti reportaasista henkilökuviin ja kanavan katsojien hengellisistä murroksista mediamaailman myllerryksiin.  Tuttuja nimiä ja tapahtumia vilahtelee kirjassa tuon tuosta. Usein ne tulevat vastaan odottamattomissakin yhteyksissä ja uusia näkökulmia tapahtumiin tarjoten.

 

Historian kirjaaminen on varsin yksinkertainen tehtävä. Siitä selviytyy kirjanpitäjän tarkkuudella ja hyvillä istumalihaksilla. Riittää, kun tutkii arkistoja, kokoaa materiaalia, tekee haastatteluja ja kirjoittaa kaiken selkeään muotoon. Anna Patronen on pannut tavoitteensa paljon korkeammalle. TV7 kanavan historia on kirjassa taulun kehyksinä. Niiden sisälle hän on herkällä ja tarkalla kädellä piirtänyt kuvia ihmisistä, joiden rukoukset, usko, sitkeys ja venymiskyky ovat synnyttäneet ihmeen nimeltä TV7 kanava. Kun Jumala kutsuu tehtävään, hän myös varustaa, vahvistaa ja kulkee edellä avaten ihmeellisellä tavalla myös niitä ovia, joita kukaan ei olisi uskonut edes olevan olemassa.

 

Yhteenveto

Elävästi ja mukaansatempaavasti laadittu kertomus Taivas TV7 kanavan synnystä. Herkällä ja tarkalla kädellä piirrettyjä kuvia ihmisistä, joiden rukoukset, usko, sitkeys ja venymiskyky ovat Jumalan avulla synnyttäneet nopeasti kasvaneen kristillisen televisiokanavan.

 

Teksti, selkeys   ****

Sisältö, sanoma  *****

 

(657)

 Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin