Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Aleksandr Men: Apostolit

Venäläinen ortodoksipappi Aleksandr Men on kirjoittanut peräti 20 teosta. Joukossa on raamatunlukuoppaita, rukouskirjoja ja Raamatun tietosanakirja. Hän oli haluttu luennoitsija, jota pyydettiin tilaisuuksiin yli kirkkokuntien rajojen. Hänen keskeinen viestinsä oli tämä: Kristuksen kohtaaminen on ihmisen elämän tärkein asia. Hänen tavoitteenaan oli saada venäläiset rakastamaan Raamattua.

 

Men’in laajasta tuotannosta ilmestyi vuonna 2005 suomeksi Jeesuksen elämästä kertova erittäin kiinnostava kirja ”Ihmisen Poika”. Nyt hänen kirjoistaan on julkaistu suomeksi kirja ”Apostolit”.

 

Men’in tavoitteena oli jatkaa sarjaa kertomalla sekä idän että lännen kirkkojen pyhistä, mutta tuo kirjasarja ei ehtinyt koskaan toteutua. Kansallisuudeltaan juutalaisen Aleksandr Men’in elämä päättyi murhaajan kirveeniskuun vuonna 1990. Murha on edelleen selvittämättä.

 

”Apostolit” on hyvin kiehtovalla tavalla erikoinen kirja. Men rakentaa Raamatun tekstien, historian lähteiden, perimätiedon ja juutalaisten kirjallisuuden avulla apostoleille erittäin uskottavilta tuntuvat ja hyvin kunnioittavalla tavalla inhimilliset elämänkerrat. Kaiken tämän hän tekee kunnioittaen Raamatun arvovaltaa, Pyhyydestä tinkimättä hän tuo onnistuneella tavalla mukaan kaunokirjallisin keinoin tietoja tuon ajan elämäntyylistä, poliittisesta tilanteesta, tavoista ja kulttuurista.

 

”Apostolit” on erinomainen ja lukijansa mukaansa tempaava kirja. Sen luettuaan löytää Raamatun lehdillä usein niukoin vedoin piirretyille henkilökuvuille aivan uudenlaista syvyyttä, arvovaltaa ja kiinnostavuutta. Suosittelen kirjaa lämpimästi Raamatun oheislukemistoksi!Kommentoi tätä kirjoitusta© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin