Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23
Päivän Sana 30.09.2023

Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään.Jes. 26:19

3. Yllättäen tuli vielä yksi orava lisää

17.8.2022

Koiran ulkoiluttaja – tai paremminkin hänen koiransa – löysi eilen Nokialla metsäpolulta pienen oravavauvan. Ilman koiraa pienokainen olisi todennäköisesti jäänyt huomaamatta. Miten 25 g painava pienokainen oli metsäpolulle joutunut, on arvoitus. Viime hetkellä se joka tapauksessa löydettiin, sillä noin pieni elämä sammuu nopeasti ilman lämpöä ja ravintoa.

 

Pienokainen löytyi Auliksen nimipäivänä. Kun myrskyt ja rajuilmat nimetään nimipäivien mukaan, niin miksei nimettäisi myös oravan löytölasta. Auliksesta voidaan täydellä syyllä sanoa Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu kirjan Haitula runoa lainaten, että se on pienempi kuin pieni.

 

Taritaan paljon hellyyttä, hoitoa ja lämmintä erikoismaitoa, että vielä sokeasta vauvelista kasvaa puissa temmeltävä pörröhäntä.Olisikohan Kirsi Kunnas nähnyt oravan vauvan, kun kirjoitti: Tänään Aulis on ollut jo varsin virkeä. Kuten kuvasta näkyy, ravitseva maitoseos maistuu sille hyvin. Parin, kolmen tunnin välein tarjottavat ateriansa se syö yhden millilitran ruiskusta.

 

Lämmin maitoseos millilitran ruiskulla annosteltuna on pikku oravan Menu.Koosta saa hieman käsitystä, kun vertaa oravaa Kaijan peukaloon. 

Aiemmin saamamme kolmikko alkaa olla valmis siirrettäväksi ulos

 

Kesäkuun lopussa ja heinäkuun alkupäivinä hoitoon tulleet vanhemmat oravamme Olli, Tuuli ja Viima ovat kasvaneet jo isoiksi. Taidamme siirtää ne häkkeineen jo huomenna pihapiirin reunassa olevan yli satavuotiaan harmaan hirsiaitan taakse. Siellä ne saavat totutella ulkoilmaan, luonnon ääniin ja puissa kiipeileviin metsäoraviin. Sitten häkin yläkulmassa oleva pieni ovi avataan, ja pojat saavat kiivetä lähellä oleviin kuusiin.

 

Maitoseos on jo aikoja sitten vaihtunut pähkinöihin, porkkanaan, omenoihin, mustikoihin, sieniin, käpyihin ja muihin luonnon antimiin.Tämä kesäkuun viimeisellä viikolla Pihlavaan saapunut kaveri odottelee jo ulkoilmaan ja pian sen jälkeen myös vapauteen pääsemistä.Mikäli vanhat kokemukset toistuvat, niin häkki yöpymispesineen tulee olemaan niiden yöpymis- ja ruokailupaikkana vielä pitkään vapauteen pääsyn jälkeenkin. Ja miksei olisi, sillä mihin sitä nyt lähtisi, kun tiedossa on ilmainen kortteeri ja vapaat aamiaiset.

 

Salaattina oravilla on omenapuun lehdet ja hentojen oksien kuori.Oravapojat huolehtivat hyvin siitä, että C-vitamiinin tarve tulee tyydytetyksi!Se taas merkitsee sitä, että toistaiseksi pahvilaatikossa uinuvalle Aulikselle on jo parin viikon päästä rakennettava on iso häkki, jossa se saa kasvaa ja vahvistua pärjätäkseen metsäoravana talven yli.


...mutta kyllä kunnon maitohuikka silti aina välillä maistuu isommillekin pojille!

Montako oravaa näet tässä kuvassa?Kolmikko nukkuu riippuvassa pesässään niin tiiviinä ryhmänä, että on vaikea sanoa, missä yksi orava loppuu ja toinen alkaa.Pesälaatikon ovella on joskus tungosta, mutta kyllä sopu sijaa antaa niin ovelle kuin sisälle pesäänkin.© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin