Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23
Päivän Sana 30.09.2023

Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään.Jes. 26:19

4. Jeesus Psalmeissa

Raotamme Raamattua

Pihava, Kurjentie 43, Sammaljoki, Sastamala, su 13.10.2019 klo 14, Reijo Telaranta

 

Osa 4

 

JEESUS PSALMEISSA

 

 

Aluksi luimme yhdessä vuorolukuna Johanneksen evankeliumista 5:1-47 ja 6:1-15


Psalmit syntyivät hengellisinä lauluina, jumalanpalvelusmusiikkina. Psalmien kirja on kristikunnan vanhin ja ahkerimmin käytetty rukouskirja.

Psalttari on vanha kanteleen sukuinen soitin. Se on myös Agricolan v. 1551 suomeksi ilmestynyt Psalmien kirjan käännös, rukouskirja.

 

Psalmit "keskustelevat" Uuden testamentin kirjojen kanssa. Esimerkki: Psalmi 23 kertoo lampaan suhteesta paimeneen. Johanneksen evankeliumissa (Joh.10:1-21) Paimen kertoo, miten hän kaitsee lampaitaan.

 

Psalmeissa kerrotaan paljon ihmisten tuskasta, pettymyksistä ja peloista. Uudessa testamentissa näihin kipeisiin kysymyksiin annetaan rohkaisevia vastauksia. Esimerkki:  Ilmestyskirja 21:3-4 meille kerrotaan mikä odottaa meitä sekä myös Herraan turvautuvia Psalmien kirjan valitus- ja katumuspsalmien kirjoittajia.

 

Psalmeissa on runsaasti Messiasta, Jeesusta koskevia ennustuksia, joille löytyy rinnakkaiskohdat Uuden testamentin teksteistä. Tässä muutamia esimerkkejä siitä:

 

1. Messias tulee olemaan Jumalan Poika  


"Sinä olet minun poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin. Pyydä minulta, niin saat kansat perinnöksesi, ja maan ääriin ulottuu sinun valtasi.”  (Ps.2:7-8)


”Ei Jumala ole yhdellekään enkelille milloinkaan sanonut: ’Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin ---

Minä olen oleva hänen Isänsä, ja hän on oleva minun Poikani. --- Kaikki Jumalan enkelit kumartakoot häntä’.”   (Hep.1:5-6)


2. Hän on Daavidin jälkeläinen  


"Minä, Herra, olen tehnyt liiton valittuni kanssa, olen vannonut palvelijalleni Daavidille: 'Minä annan sinun sukusi jatkua iäti, sinun valtaistuimesi kestää polvesta polveen!' (jakeet 36. ja 37. toistavat samaa) (Ps.89:4, 5, 36 ja 37)

 

”Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle hänen isänsä Daavidin valtaistuimen. Hän hallitsee Jaakobin sukua ikuisesti, hänen kuninkuudellaan ei ole loppua.”  (Luuk.1:32-33)

 

3. Hän on Daavidin poika ja Jumalan Poika – 


”Herra sanoo minun herralleni: ’Istu oikealle puolelleni. Minä kukistan vihollisesi, panen heidät jalkojesi alle, korokkeeksi valtaistuimesi eteen’.” (Ps.110:1- ) 

 

”Herra sanoi minun herralleni: Istu oikealle puolelleni. Minä kukistan vihollisesi, panen heidät jalkojesi alle.” (Matt.22:44)

 

4. Hän julistaa Isäänsä  


”Silloin minä julistan nimeäsi veljilleni, ylistän sinua seurakunnan keskellä.” (Ps.22:23)

 

”Minä julistan sinun nimeäsi veljilleni, ylistän sinua seurakunnan keskellä.” (Hep.2:12)

 

5. Hän tuli tekemään Jumalan tahdon 


”Teurasuhria ja ruokauhria sinä et halua, polttouhria ja syntiuhria sinä et pyydä, mutta sinä teit minulle kuulevat korvat. Siksi minä sanoin: "Nyt olen tullut, Herra. Kirjaan on kirjoitettu, mitä minun pitää tehdä. Jumalani, minä täytän mielelläni tahtosi, sinun lakisi on minun sydämessäni."  (Ps.40:7-9)


”Siksi Kristus sanoo maailmaan tullessaan: ’Uhreja ja lahjoja sinä et halunnut, mutta sinä loit minulle ruumiin. Polttouhrit ja syntiuhrit eivät sinua miellyttäneet. Silloin minä sanoin: Tässä olen. Niin kuin minusta on kirjakääröön kirjoitettu, niin olen tullut tekemään, täyttämään sinun tahtosi, Jumala’.” (Hep.10:5-7)


6. Hän ja hänen sanansa ovat ikuisia  


Jo ammoin sinä laskit maan perustukset, sinun kättesi työtä ovat taivaat. Ne katoavat, mutta sinä pysyt. Ne kuluvat loppuun kuin vaate, sinä vaihdat niitä kuin vaatekertaa, ja ne vaihtuvat uusiin. Mutta sinä olet iäti sama, sinun vuotesi eivät lopu. (Ps.102:26-28)


Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa. (Matt.24:35)


7. Hän on kiivas Herran temppelin puolesta  


”Minusta on tullut vieras veljilleni, äitini pojat eivät minua tunne. Kiivaus sinun temppelisi puolesta on kuluttanut minut, ja minuun sattuu niiden pilkka, jotka pilkkaavat sinua.” (Ps.69:9-10)


”Silloin opetuslapset muistivat, mitä kirjoituksissa sanotaan: ’Kiivaus sinun temppelisi puolesta kuluttaa minut’." (Joh.2:17)


8. Hänen kuninkuutensa kestää ikuisesti  


”Sinun valtaistuimesi on niin kuin Jumalan, se pysyy ikuisesti, sinun valtikkasi on oikeuden valtikka.” (Ps.45:7)


”Mutta Pojastaan hän sanoo: ’Jumala, sinun valtaistuimesi pysyy ajasta aikaan, ja sinun kuninkaanvaltikkasi on oikeudenmukaisuuden valtikka’.” (Hep.1:8)

 

9. Eräs hänen läheltään kavaltaa hänet  


”Vieläpä ystäväni, johon luotin ja joka söi minun pöydässäni, kääntyy kopeasti minua vastaan.” (Ps.41:10)


”Jeesus sanoi hänelle: ’Juudas, suudelmallako sinä kavallat Ihmisen Pojan?’" (Luuk.22:48)


10. Hänet ristiinnaulitaan, puvusta heitetään arpaa   


Ilkkuen he katsovat minuun, jakavat vaatteeni keskenään ja heittävät puvustani arpaa.” (Ps.22:18-19)


”Kun he olivat ristiinnaulinneet Jeesuksen, he jakoivat keskenään hänen vaatteensa heittämällä niistä arpaa.” (Matt.27:27-44)


11. Hänen tulee ristillä jano 


”Voimani valuu maahan kuin vesi, luuni irtoavat toisistaan. Sydämeni on kuin pehmeää vahaa, se sulaa rinnassani. Kurkkuni on kuiva kuin ruukunsiru, kieleni on tarttunut kitalakeen. (Ps.22:15-16)


”Siellä oli astia täynnä hapanviiniä. Sotilaat kastoivat siihen sienen ja nostivat sen iisoppiruo'on päässä Jeesuksen huulille.” (Joh.19:28)


12. Hänelle tarjottiin janoon koiruohoa ja etikkaa  


”Viholliseni ovat panneet ruokaani karvasta koiruohoa, janooni he juottivat etikkaa.” (Ps.69:22)


”Heti yksi heistä kiiruhti hakemaan sienen, kastoi sen hapanviiniin, pani kepin päähän ja tarjosi siitä hänelle juotavaa.” (Ps.69:22)


13. Hänen luitaan ei rikota  


”Herra varjelee häntä, ei yksikään hänen luunsa murru.” (Ps.34:21)


”Näin tapahtui, jotta toteutuisi kirjoituksen sana: ’Häneltä ei saa rikkoa ainoatakaan luuta.’ Toisessa kirjoituksessa taas sanotaan: ’He katsovat häneen, jonka ovat lävistäneet.’" (Joh.19:36-37)


14. Hän nousee kuolleista 


”Minun sydämeni iloitsee, mieleni riemuitsee, minun ruumiini ei pelkoa tunne. Sinä et hylkää minun sieluani tuonelaan, et anna palvelijasi joutua kuoleman valtaan.” (Ps.16:9-10)


Naiset pelästyivät ja painoivat katseensa maahan. Mutta miehet sanoivat heille: "Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista. . Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessaan vielä Galileassa: 'Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten 

ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.'" (Luuk.24:5-7)


15. Hän nousee korkeuksin  


”…nousit korkeuteen, otit vankeja, otit lahjaksi ihmisiä, otit nekin, jotka kapinoivat vastaan. Sinä asut korkealla, Herra, Jumala.” (Ps.68:19)


”Kirjoituksissa sanotaankin: ’Hän nousi korkeuteen vangit voittosaaliinaan, hän antoi lahjoja ihmisille.’  Eikö se, että hän nousi korkeuteen, merkitse, että hän oli laskeutunut alas, aina maan alimpiin paikkoihin? Hän, joka laskeutui alas, nousi myös kaikkia taivaita ylemmäs täyttääkseen kaikkeuden läsnäolollaan.” (Ef.4:8-10)


16. Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on nyt kulmakivi 


”Kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on nyt kulmakivi.” (Ps.118:22)


”Te, jotka uskotte, saatte siis osaksenne tämän arvon ja kunnian, mutta niille, jotka eivät usko, ’kivestä, jonka rakentajat hylkäsivät, on tullut kulmakivi,” (1.Piet.2:7-8)


17. Hän on ikuinen ylipappi 


”Näin on Herra vannonut, eikä hän valaansa peruuta: ’Sinä olet pappi ikuisesti, sinun pappeutesi on Melkisedekin pappeutta.’" (Ps.110:4)


”Sinne Jeesus meidän edelläkävijänämme meni, kun hän oli tullut ylipapiksi, jonka pappeus on ikuista, Melkisedekin pappeutta.” (Hep.6:20)


18. Hän palaa tuomitsemaan maailmaa  

 

”Herran edessä, sillä hän tulee! Hän tulee tuomaan oikeutta, hallitsemaan vanhurskaasti maata, uskollisesti sen kansoja.” (Ps.96:13)

 

”…odottamaan taivaasta hänen Poikaansa, jonka hän herätti kuolleista, Jeesusta, joka pelastaa meidät tulevalta vihalta.” (1.Tes.1:10, Matt.25:31)

 

--- 

        Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella

hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa.

Hän oli täynnä armoa ja totuutta. (Joh.1:14)


 

Raotamme Raamattua seuraavat ajankohdat ja aiheet su klo 14:

27.10. Jeesus, seimen lapsi ja kuningasten Kuningas, (Joh. 12)

10.11. Jeesus, seurakunnan pää ja kirkon Herra, (Joh. 15.),

24.11. Jeesus, Herran kärsivä ja kirkastettu palvelija, (Joh. 19.)


TERVETULOA MUKAAN raottamaan Raamattua!
© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin