Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Juho Sankamo: Israelin kuninkaiden maailma

Juho Sankamo,

Israelin kuninkaiden maailma

Perussanoma, 2016

 

Vanhassa testamentissa on 400 vuoden jakso, joka muistuttaa television sarjafilmejä. Tarjolla on väkivaltaa, juonitteluja ja valtataisteluja sekä runsaasti yllättäviä käänteitä. Hyvä ja paha käyvät rajua kamppailua. Monet päähenkilöistä sortuvat pimeyden voimien alle. Pahiksia tuntuu löytyvän kuninkaiden joukosta paljon enemmän kuin hyviksiä.

 

Raamatussa Israelista kuninkaiden ajasta kerrotaan kuudessa eri kirjassa (1. ja 2 Samuelin kirja,  1. ja 2. Kuningasten kirja, 1. ja 2. Aikakirja). Jakson tapahtumat ovat esillä myös monien profeettojen teksteissä. Niinpä kokonaisuuden hahmottaminen monesta eri paikasta paloja poimien on ollut meille tavallisille lukijoille perin työlästä. Niinpä harva on jaksanut todella paneutua koko asiaan.

 

Juho Sankamon kirjassa mielenkiintoisen palapelin osat kootaan yhteen. Tapahtumien kulusta ja kuninkaiden edesottamuksista syntyy selkeä kokonaisuus. Raamatun tekstien lisäksi mukaan on koottu paljon tietoa myös tuon aikakauden muista historiallisista lähteistä, joita Sankamo on löytänyt yllättävän paljon.

 

Kuninkaiden ajan historian lisäksi kirja perehdyttää lukijansa tuoreimpiin Raamatun luetettavuudesta todistaviin arkeologisiin löytöihin. Raamatun kertomukset henkilöineen eivät ole pienen paimentolaiskansan itsetunnon pönkittämiseksi keksittyjä taruja. Todellisuus on monin paikoin jopa osoittautunut tarujakin ihmeellisemmäksi. Kaikki on tapahtunut aikoinaan juuri niin kuin Raamattu meille kertoo.

 

Juho Sankamo on opiskellut Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa Israelin kuninkaiden historiaa, arkeologiaa ja Assyrian kirjoituksia. Hän on pappi ja Raamatun opettaja. Tällä taustalla Sankamo sitoo onnistuneesti yhteen Vanhan ja Uuden testamentin kirjoitukset ja vetää niistä haastavia linjoja myös meidän aikamme kristillisyyteen. Jumalan suuri pelastussuunnitelma seuraa punaisena lankana läpi kirjan. Mielenkiintoinen ja seikkaperäinen raamatunhistorian tietoteos on tältä osin myös hengellinen ja jopa evankeliumin lukijan eteen nostava kirja.

 

Vuoden kristillinen kirja 2016 kilpailussa Israelin kuninkaiden maailma sijoittui kuuden kärkikirjan joukkoon.

 

Yhteenveto:

Kirja kokoaan yhteen kuuteen raamatunkirjaan ja moniin profeettojen kirjoihin "ripotellun" historian palapelin. Linkittyy samalla onnistuneesti Uuden testamentin sanomaan. Kirja avaa myös haastavia linjoja meidän aikamme hengellisyyteen.

 

Teksti, selkeys   ****

Sisältö, sanoma  *****

 

(655)

© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin